Onderzoek in Muiden in verband met de moord.
Onderzoek in Muiden in verband met de moord. Archieffoto: Judith van Dijkhuizen

Bussumer blijft moord op Edita ontkennen

MUIDEN Het was afgelopen vrijdag voor het eerst dat de 44-jarige Bussumer, die terechtstaat voor de moord op de 42-jarige Naardense Edita Moliené, in de rechtszaal verscheen. Hij blijft voorlopig nog vastzitten.

door Estella Heesen

De zaak draait om de dood van Edita Moliené. Zij werd vanaf 10 september 2018 vermist. Tien dagen later vonden voorbijgangers haar in een opblaaszwembad gewikkelde dode lichaam in de Muidertrekvaart. Ze was gekneveld en haar handen en voeten waren vastgebonden met tiewraps. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de Bussummer Moliené gewurgd toen hij seks met haar had. Ook wordt hij verdacht van het wegmaken van het lijk. Hij zou haar achter in zijn auto naar het Amsterdam-Rijnkanaal hebben gereden en haar in het water hebben gedumpt.

De man is de laatste persoon geweest die haar levend heeft gezien. De politie heeft hem onder valse voorwendselen naar het politiebureau gehaald en in de tussentijd zijn huis in Bussum vol afluisterapparatuur gehangen. Maar volgens zijn advocaat is daar niets belastend uit gekomen.
Toen het lichaam van Moliené was gevonden en er DNA van de man werd aangetroffen, is hij aangehouden. Na zijn arrestatie heeft de politie twee undercoveragenten ingezet. De rechtbank ondervroeg hem over de gesprekken die hij met hen gevoerd had. De rechtbank: "U vertelde hen dat er DNA van u is gevonden op het touw waarmee het slachtoffer is omwikkeld. 'Dan ben je de lul', zei de agent. U knikte daarop. De agent zei toen: 'Je hebt het gedaan', waarop u knikte. Daarna begon u te huilen en zei dat het noodweer was."
De verdachte ontkent dat hij dat gezegd heeft. "Ze halen allemaal dingen door elkaar", verklaarde de verdachte voor de rechtbank op de geuite beschuldigingen. Naast de moord en de vermissing wordt de Bussummer van nog zeven andere feiten verdacht. Hij zou meerdere mensen met de dood hebben bedreigd, twee inbraken hebben gepleegd - waaronder de laptop van de Bussumse hockeyvereniging - en ook wordt hij verdacht van vernieling en het bezit van een stroomstootwapen en een pistool.

De inhoudelijke behandeling zal op 28 en 31 januari plaatsvinden. Tot die tijd blijft de Bussummer, ondanks het verzoek van zijn advocaat om cliënt vrij te laten, vastzitten. De advocaat vindt dat er nauwelijks bewijs is tegen zijn cliënt: "Er zijn geen getuigenverklaringen en zelfs het moment van overlijden en plaats delict zijn in dit dossier niet vastgesteld." De rechtbank vindt echter dat de ernstige bezwaren nog steeds aanwezig zijn. Tijdens de behandeling van de strafzaak zullen ook de zus en de dochter van Moliené het woord voeren.