Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk.
Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk.

Bomenbuurt

Niet veel lezers weten, dat er in Weesp een bomenbeleidsplan is opgesteld. Het laat zien dat bomen belangrijk zijn. Niet iedereen is zich dat bewust, maar… Weesp heeft ook een bomenbúúrt. Een heel klein buurtje. Maar wel een bijzonder buurtje. Om te beginnen is er de Plataanlaan. Een belangrijke straat voor het verkeer en ook voor overstekende fietsers en voetgangers. Het bijzondere van de Weesper Plataanlaan is dat er helemaal geen platanen staan! Er staan wilde kastanjebomen. Die zijn bijzonder fraai. Zeker in de bloeiperiode eind april, begin mei. Het zou me niets verbazen als deze kastanjebomen heel oud blijken te zijn. Misschien wel de oudste van Weesp. Hoe oud? Wellicht is er een lezer die hier iets over kan zeggen? Ons stadsbestuur riep Weespers deze zomer op om bijzondere, beschermwaardige bomen te melden. Wat daarvan ook terecht is gekomen, deze kastanjebomen horen daarbij. Als de grootte van de bomenbuurt iets zegt over het belang dat Weesp hecht aan bomen, zijn we niet op de goede weg. Want de bomenbuurt kent, naast de Plataanlaan, maar twee andere straten. De tweede bomenstraat is de Kastanjelaan. Het bijzondere aan de Kastanjelaan is dat er vrijwel geen bomen staan! Als ik me niet vergis is de enkele boom die er wel staat geen kastanjeboom. De laatste bomenstraat van het bomenbuurtje is de Meidoornlaan. De Meidoornlaan staat vol bomen. Veel vogels vinden daar bescherming, mede door de beschutting van de Meidoornflat. Staan in de Meidoornlaan meidoorns? Ik dacht het niet. Weesp lijkt van het bomenbeleid in het verleden een potje te hebben gemaakt. Tenminste als we naar de bomen kijken. Dat belooft wat! Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Hoe moet het verder met de bomen? De straatnamen van Weespersluis zijn al vergeven. Anders hadden we om een tweede bomenbuurt kunnen vragen. Maar dan wel met een Hazelaarlaan mét hazelnotenbomen, een Nootweg mét walnotenbomen, een Lijsterbeslaan mét lijsterbesbomen, enzovoort. Als tegemoetkoming kan ons stadsbestuur nieuwe inwoners van Weespersluis een welkomstboom geven om te planten in hun tuin. Dan krijgt Weesp wel geen extra bomenbuurt, maar wel een extra boomrijke buurt.