Wethouder Groot Wassink (Amsterdam) en zijn collega De Lange (Weesp).
Wethouder Groot Wassink (Amsterdam) en zijn collega De Lange (Weesp).

Weesp kan binnen Amsterdam een beetje uitzonderlijk zijn

WEESP Je zou het een soort stadsraad kunnen noemen. Een gekozen lokaal bestuursorgaan dat een eigen bestuur kiest, voldoende budget heeft en over alles mag beslissen wat wettelijk mogelijk is. Dat is de openingszet van de Weesper gemeenteraad in de onderhandelingen met Amsterdam over hoe het bestuur na de gemeentefusie wordt geregeld. Wethouder Rutger Groot Wassink van Amsterdam zegt voldoende aanknopingspunten te zien.

Die aanknopingspunten moeten snel leiden tot een voorstel waar zowel de gemeenteraad van Weesp als Amsterdam mee akkoord gaat. Groot Wassink was donderdag opnieuw te gast bij een bijeenkomst van de Regiegroep Fusies in het stadhuis van Weesp. Die Regiegroep bestaat uit de fractievoorzitters van alle partijen in de Weesper gemeenteraad. Groot Wassink zei dat hij tussen de Weesper uitgangspunten niets ziet staan waar hij grote problemen mee heeft. Maar bij het concreet invullen ervan ziet hij haken en ogen. "Daar zullen we nog een aantal gesprekken met elkaar voor nodig hebben." Een belangrijk punt is dat de situatie in Weesp, als het eenmaal tot Amsterdam behoort, niet te veel mag afwijken van andere gebieden en stadsdelen van Amsterdam. "Uitzonderlijke situaties vragen om uitzonderlijke maatregelen, dat kan ik in de raad van Amsterdam verdedigen. Maar als Weesp te veel privileges krijgt, kan ik dat in de andere delen van Amsterdam niet uitleggen."
Gisteravond is in de Grote Kerk van Weesp een bewonersbijeenkomst geweest over het toekomstige bestuur. Het verslag daarvan volgt vandaag op onze website.

Op WeesperNieuws Extra duiken we dieper in de fusie met Amsterdam.