Het historische karakter van de binnenstad kan meer benut worden in de promotie van de winkelstraten, zo staat in de economische visie.
Het historische karakter van de binnenstad kan meer benut worden in de promotie van de winkelstraten, zo staat in de economische visie.

Centrummanager moet leegstand winkels bestrijden

De economische visie ligt er, nu nog een actieplan voor de verbetering van de binnenstad. Een centrummanager lijkt onontbeerlijk.

WEESP Relatief valt de leegstand in de winkelstraten van het Weesper centrum mee, zegt wethouder Astrid Heijstee in onze podcast van deze week. "Maar we hebben wel last van hardnekkige leegstand op enkele centrale plekken."

Het bestrijden van die hardnekkige leegstand is een van de belangrijkste opdrachten voor een centrummanager. Naar het voorbeeld van onder andere Hilversum en Bussum wil Weesp zo'n aanjager inzetten om het centrum van Weesp te versterken. "Toekomstbestendig maken", zegt Heijstee.

Het aanstellen van een centrummanager is het belangrijkste punt in de 'Economische visie binnenstad Weesp' die afgelopen zomer werd gepresenteerd. Heijstee: "Via centrummanagement kun je de verbinding maken tussen geïnteresseerde winkels en vastgoedeigenaren. Op dit moment is dat in Weesp niet goed georganiseerd. Met een centrummanager heb je iemand die zich daar specifiek op kan richten." De opdracht wordt om te inventariseren waar knelpunten zitten en hoe die kunnen worden weggenomen. De rol van de gemeente is verder beperkt, want ze bepaalt de vierkantemeterprijs niet en gaat evenmin een winkel beginnen. Met het aanstellen van een centrummanager (voor anderhalve dag per week) kan de gemeente wel proberen iets in gang te zetten.

Impuls openbare ruimte

De centrummanager moet ook inzetten op de andere focuspunten van de visie. "We willen ook een impuls geven aan de kwaliteit van de openbare ruimte. Zo ligt er nog altijd een idee voor een boulevard langs de Stationsweg, om zo vanuit de nieuwe wijken een aantrekkelijke route naar het centrum te maken", zo verwijst Heijstee naar de Structuurvisie van 2013. Je kunt ook kijken naar een opwaardering van de (bestrating van de) Slijkstraat, om het meer een winkelgebied te laten zijn. Het weren van zwaar verkeer hoort ook bij een aantrekkelijker openbare ruimte. Bereikbaarheid, parkeren en fietsparkeren zijn eveneens cruciaal. "Het zijn best grote opgaven. In de binnenstad moet het voor inwoners en bezoekers fijn toeven zijn."

Het verhaal van Weesp

Het verhaal van Weesp kun je ook in de winkels vertellen

Dan is er nog een punt waar de economische visie van overloopt en waar de centrummanager mee aan de slag moet: het uitdragen van de Weesper identiteit. Oftewel: het verhaal van Weesp. "Misschien wat abstract, maar wel belangrijk", zegt Heijstee. "De historische binnenstad, onze grachten, de kleine zelfstandige winkels - dat moeten we promoten. Je ziet het ook al gebeuren met chocolade, jenever en bier. Het 'verhaal van Weesp' kun je in het winkelaanbod laten terugkomen." De winkels bepalen hun assortiment uiteraard zelf, dus de centrummanager zal over verbindende, enthousiasmerende en overtuigende eigenschappen moeten beschikken.

Beluister de podcast op WeesperNieuws.nl