Nora is tekstschrijver, blogger op milesandmore.nl en socialmediajunk. “Een dag geen wifi is een dag niet geleefd.” Volgende week op deze plek: Stefan Stasse en Jan Kooper.
Nora is tekstschrijver, blogger op milesandmore.nl en socialmediajunk. “Een dag geen wifi is een dag niet geleefd.” Volgende week op deze plek: Stefan Stasse en Jan Kooper.

Sint vs. kerst

Ik ben een sinterklaasfan. Mijn hart gaat echt – nee écht – iets sneller kloppen als ik de stoomboot, of welke boot dan ook, vol pieten en natuurlijk die leuke Sinterklaas over de Vecht aan zie komen varen. Met een glimlach van oor tot oor sta ik langs de Hoogstraat als ik de sinterklaasliedjes over het water hoor schallen. Zonder gêne zwaai ik als kinderloze volwassene naar de feestvierende pieten. De kinderen, die net als ik op Sinterklaas staan te wachten, zijn zo enthousiast dat ze af en toe geluiden produceren die me doen verlangen naar een koptelefoon met noisecancelling. Maar vandaag – alleen vandaag hoor – doet dat me niks, want Sinterklaas komt eraan en de wereld is mooi. Maar ik ben in de war, of zal ik zeggen: vol verwarring klopt mijn hart? Want Sinterklaas is er nog maar nét, toch zie ik op veel plekken al ‘kerst’. Zo ging ik zaterdag na alle sinterklaasdrukte langs bij een van mijn favoriete winkels: de kringloopwinkel. Op zoek naar niks, maar je weet nooit wat je tegenkomt. Wat ik daar vooral tegenkwam waren kerstspulletjes. Ontzettend knus en ik werd er ook een beetje vrolijk van, maar hallo, we kunnen Sinterklaas toch niet zomaar overslaan?! Ik heb zelfs huizen gezien waar de kerstboom al staat te shinen. Mijn hemel, dat is op tijd. Toegegeven: de kerstverlichting in de Slijkstraat en in de bomen langs de Herengracht en Hoogstraat vind ik fantastisch. Wat mij betreft kunnen ze deze ultieme gezelligheid niet vroeg genoeg ophangen. Ik hou ook echt van kerst, laat dat duidelijk zijn. Laatst vroeg iemand of ik Sinterklaas of kerst vierde. Hoezo?!, dacht ik, ik hoef toch niet te kiezen? Later bleek dat het over cadeautjes geven en krijgen ging. In dat geval vier ik het allebei niet, want – och – soms loopt het zo. Maar dat betekent niet dat ik Sinterklaas en kerst zomaar voorbij laat gaan. Komende weken ga ik los met de pepernoten en sinterklaasliedjes. En pas als Sinterklaas weer op de terugweg is naar Spanje dompel ik me volledig onder in kerst. Ik hou ervan, van allebei.