In de Grote Kerk kwamen Weespers luisteren naar en vragen stellen aan de wethouders van Amsterdam en Weesp.
In de Grote Kerk kwamen Weespers luisteren naar en vragen stellen aan de wethouders van Amsterdam en Weesp. Foto: André Verheul

Amsterdam zoekt naar bijzondere oplossing voor het bijzondere Weesp

Zo'n 150 Weespers kwamen dinsdag in de Grote Kerk luisteren naar hoe het ervoor staat met de bestuurlijke fusie van Weesp en Amsterdam.

WEESP Op de bewonersavond in de Grote Kerk over de fusie met Amsterdam kwamen dezelfde wensen en punten naar voren die de inwoners van Weesp al eerder in dit proces als belangrijk hadden bestempeld. Het behouden van invloed en zeggenschap op Weesper zaken is een hele belangrijke. Liefst via een democratisch gekozen vertegenwoordiging en een eigen budget. De gemeenteraad van Weesp heeft dat vorige week ook als uitgangspunt neergelegd. Wethouder Rutger Groot Wassink van Amsterdam liet toen al blijken dat daar best over te praten valt.

Met zijn Weesper collega Léon de Lange onderhandelt Groot Wassink over deze en andere voorwaarden en afspraken. Dinsdag was daar dus een ontmoeting over met de inwoners van Weesp. Die hadden veel vragen, vooral over deze zogeheten 'nabijheid van bestuur'. Omdat ze nog in onderhandeling zijn, lieten de wethouders niet het achterste van hun tong zien. Toch zeiden beide wethouders best veel als je tussen de regels door luisterde. Zo zei Groot Wassink dat hij het zich goed kan voorstellen dat er een democratisch gekozen vertegenwoordiging komt die over een aantal Weesper zaken mag blijven beslissen. Daar hoort wat hem betreft ook een budget bij. Een keiharde toezegging is dat niet, maar als een Amsterdamse wethouder zoiets midden in de onderhandelingen tegenover de inwoners van Weesp prijsgeeft, is het aannemelijk dat het de kant op gaat van zo'n 'Weesper stadsraad'. De grote vraag blijft over welke zaken de Weespers ook na de fusie met Amsterdam (waarschijnlijk in 2022) mogen beslissen. Ook de mate van zeggenschap is nog onduidelijk. Wat de Weespers betreft gaat het verder dan adviesrecht. Zorgvuldig formulerend liet de Amsterdamse wethouder merken dat hij Weesp meer wil bieden dan de huidige gebieden en stadsdelen in Amsterdam gewend zijn. "De situatie van Weesp is een uitzonderlijke. En uitzonderlijke situaties vragen om uitzonderlijke oplossingen." Tegelijk maakte Groot Wassink duidelijk dat Weesp gaat vallen onder de Amsterdamse regels en dat dus niet alles bij het oude kan blijven.

Goed gevoel

Sommige aanwezigen hielden een goed gevoel over na het aanhoren van de wethouders Léon de Lange van Weesp en Rutger Groot Wassink van Amsterdam. Toch zijn er net zo goed Weespers die de toekomst binnen het Amsterdamse absoluut niet vertrouwen, hoe veelbelovend het beeld ook is dat de onderhandelaars schetsten. Nog voor het einde van dit jaar moet er een voorstel liggen.

De wethouders Groot Wassink en De Lange onderhandelen over de fusie.