Daphne Schilder van lunchroom Ons Backhuys zamelt sinterklaascadeautjes in voor kinderen uit armere gezinnen.
Daphne Schilder van lunchroom Ons Backhuys zamelt sinterklaascadeautjes in voor kinderen uit armere gezinnen. Foto: Marieke van Veen

'Hoe bestaat het dat er niet voor iedereen iets in de zak zit'

Daphne Schilder uit Weesp houdt een inzamelingsactie zodat ook kinderen uit minderbedeelde gezinnen Sinterklaas kunnen vieren.

WEESP Toen Daphne Schilder van de week op het nieuws hoorde dat Nederlanders voor Sinterklaas samen fors meer dan een miljard euro uitgeven, zette haar dat aan het denken. Wat een gi-gan-tisch bedrag en hoe bestaat het dan dat er kinderen zijn bij wie er amper wat in de schoen of in de zak zit? Het bleef bij Daphne niet bij denken en uit haar koker kwam SINT voor ieder KIND.

Daphne Schilder kennen we van lunchroom en broodzaak Ons Backhuys: "Ons assortiment zit in het luxere segment, onze klanten hebben over het algemeen wel wat te besteden. Met mijn actie hoop ik ze over te halen ook een paar euro uit te geven aan gezinnen die elk dubbeltje moeten omdraaien. Want ook die kinderen verdienen een fijne Sinterklaas." Tijdens ons gesprek krijgt Daphne een tas in haar handen gedrukt. Een kennis heeft gehoord van haar actie en is al wezen shoppen: "Een, twee, drie, vier, vijf, zes cadeautjes zitten hier minstens in. Wat fantastisch. Ik heb deze actie een beetje ad hoc opgezet, misschien had het beter gekund, maar je moet ergens beginnen. Al zijn het straks slechts vijf blije snoetjes, wat geeft dat? Dat zijn er dan toch vijf."
En wat als ze vele tientallen aanmeldingen krijgt? "Ik heb contact gezocht met organisaties als Versa Welzijn: zij regelen in Weesp onder meer het maatschappelijk werk. Ze waren enthousiast, maar waarschuwden me ook: 'Daphne, het gaat om veel meer kinderen dan je waarschijnlijk denkt.' Armoede is vaak niet zichtbaar en bovendien nog altijd een taboe."
Voor haar actie doet de Weespse een beroep op de vrijgevigheid van haar stadsgenoten. Ze heeft in Ons Backhuys, Nelis' IJssalon, patisserie Boom en groentezaak De Bruijn inleverdozen neergezet, waar klanten cadeautjes in kunnen doneren. "Gewoon kleine cadeautjes van maximaal vijf euro."

Het uitdelen van de cadeautjes vindt enkele dagen voor pakjesavond plaats. Daar wil Daphne een feestelijk moment van maken, wie weet met Sinterklaas erbij. Daphne hoopt via haar netwerk met de doelgroep in contact te komen. Daarnaast mogen ouders die in financieel zwaar weer verkeren hun kinderen ook zelf aanmelden. Daphne begrijpt dat dat voor de ouders wellicht een moeilijke stap is. "Mochten zij een drempel voelen: echt, dat is niet nodig. De oproep voor cadeautjes doe ik in het openbaar, omdat ik zo veel mogelijk pakjes wil inzamelen. Maar het afleveren wordt zeker geen publieke gebeurtenis!" Een bijdrage leveren aan de actie kan tot en met zaterdag 30 november. Een kind aanmelden voor een cadeautje kan door een e-mail te sturen naar info@onsbackhuysweesp.nl.