Op minstens zeven locaties plannen voor woningbouw

WEESP Terwijl in de polder vooral de eengezinswoningen van Weespersluis uit de grond schieten, zijn er binnen de bebouwde kom van Weesp minstens zeven locaties waar nieuwe woningen (kunnen) komen. Eén op de drie woningen moet in de sociale sector vallen, want dat is de eis die de gemeenteraad stelt.

Op sommige locaties is het plan al concreet, op andere plekken liggen mogelijkheden die worden onderzocht. Hoe dan ook kunnen er in de komende vijf à tien jaar binnenstedelijk zo maar een kleine 700 woningen bij komen. In onze wekelijkse podcast De Collegekamer maken we een denkbeeldige wandeling langs deze locaties met verantwoordelijk wethouder John Vos (WSP). "Als eerste klaar is een serie van 33 huurwoningen aan de Amstellandlaan. Ik heb prijzen gezien van 1095 tot 1500 euro per maand. Dat is stevig, maar daar heb je een redelijk appartement voor. De oplevering staat gepland voor december", zegt Vos over de kantoorgebouwen die worden omgebouwd tot woningen. Dit is al het tweede blok met kantoren dat in deze buurt is omgebouwd. Blok drie (richting de hoek van de voormalige taxicentrale) is een logisch vervolg. Hierover zijn al de eerste gesprekken gestart met ontwikkelaars en buurt. Met de natte vinger schat Vos dat hier tussen de 75 en 150 woningen kunnen komen. De andere binnenstedelijke woninglocaties zijn: Nijverheidslaan en Rabobank/Irenelaan (overeenkomsten bijna getekend), Van Houten Industriepark (in onderzoek) en de Sinnigvelderstraat en de Kostverlorenstraat. De laatste twee plannen zijn omstreden in de buurt.

Sociale segment

De gemeente hanteert als uitgangspunt dat in elk project minstens 1/3 van het aantal woningen in het sociale segment valt (huur of koop), plus ook nog eens eenzelfde aandeel in de middenhuur. Elke ontwikkelaar in dit overzicht zal zich daaraan moeten houden, zegt Vos. Daarnaast onderhandelt hij nog over het inpassen van sociale woningbouw in Weespersluis, waar de 1/3-afspraak niet voor geldt. Vos wil er nog niet veel over kwijt, maar toont zich er wel optimistisch over.

Beluister de podcast op weespernieuws.nl