De fusie met Amsterdam. We berichten erover in de gratis krant en gaan er op WeesperNieuws Extra dieper op in.
De fusie met Amsterdam. We berichten erover in de gratis krant en gaan er op WeesperNieuws Extra dieper op in. Foto: André Verheul

Verhalen die je nergens anders leest

Wat is het verschil tussen de gratis krant en het abonnement op WeesperNieuws Extra? We leggen het graag uit.

WEESP "Dit is echt een aanwinst voor Weesp hoor", zei een meneer deze week bij onze receptie en hij wees naar het magazine van WeesperNieuws Extra. Tegelijk ontvingen we op Facebook een negatieve reactie van iemand die niet meer al onze artikelen kan lezen. Twee totaal uiteenlopende reacties die we vaker krijgen op ons abonnementenmodel dat al weer meer dan een jaar bestaat.

De eerste reactie was van iemand die abonnee is van WeesperNieuws Extra. Hij is er duidelijk tevreden over. De Facebookreactie kwam van iemand die ook graag al onze artikelen wil lezen, maar (nog) geen abonnement heeft afgesloten. Het drukt ons met de neus op het feit dat we niet vaak genoeg kunnen uitleggen waarom we naast onze gratis krant met het betaalde WeesperNieuws Extra zijn begonnen en hoe we onze verhalen verdelen tussen 'gratis toegankelijk' en 'alleen voor abonnees'.

Niet gratis

Journalistiek is niet gratis, ook lokale journalistiek niet. Veel van onze kosten dekken we uit de advertenties in de krant, maar die inkomsten lopen terug. In plaats van minder te schrijven, schrijft onze redactie meer. Daarom heet het Extra. Zo maken we een aanbod waar lezers graag iets voor willen betalen. Deze nieuwe lezersinkomsten zijn nodig om WeesperNieuws te kunnen voortzetten, ook de gratis krant.
Het gevolg is wel dat we nu twee lezersgroepen hebben: de abonnees en de niet-abonnees. Voor onze redactie is het elke dag weer een lastige puzzel om de verhalen te verdelen en beide groepen tevreden te houden. Onze abonnees bieden we het meeste, logisch. Originele invalshoeken, meer achtergronden bij het nieuws, verrassende interviews: elke week minstens tien verhalen uit Weesp die je nergens anders leest. Dat zijn ruim vijfhonderd Weesper verhalen per jaar (voor 59 euro per jaar). Geen abonnee? Dan krijg je nog steeds een goed gevulde lokale krant in de bus gestopt met daarin het belangrijkste nieuws uit Weesp plus af en toe wat meer achtergrond of een interview.

Keuzes

Op de redactie van elke krant is het maken van keuzes dagelijks werk. Waar schrijf je wel over, wat laat je liggen? Op de redactie van WeesperNieuws komt daar nog een keuze bij: publiceren we dit artikel exclusief voor abonnees of geven we het gratis weg? De stelregel is dat we de artikelen waar we zelf tijd en energie in steken, alleen aan onze abonnees aanbieden. Zaken die van algemeen belang zijn (een subjectief begrip overigens), plaatsen we vaak later ook gratis in de krant. Denk aan de artikelen over het parkeerbeleid, de fusie met Amsterdam en de overgang van de afdeling sociale zaken. Of over die hartverwarmende Sinterklaasactie van Daphne Schilder op pagina 3 van deze krant. We plaatsten vorige week op onze website een gratis bericht over deze actie, gevolgd door een uitgebreider artikel voor de abonnees. Dat artikel staat vandaag (een week later) dan weer in deze gratis krant. Toch zijn de meeste Extra-verhalen echt exclusief voor abonnees. Deze artikelen staan op onze website. Daarnaast verschijnt een selectie in een fraai maandelijks magazine, onderdeel van het abonnement. We zijn hiermee duidelijk op de goede weg, want er zijn genoeg Weespers die met ons meegaan en zich al als abonnee hebben aangemeld. Meer weten? Kijk op weespernieuws.nl.

De meeste Extra-verhalen echt exclusief voor abonnees