De collectieve ziektekostenverzekering kan voor chronisch zieken duurder uitpakken.
De collectieve ziektekostenverzekering kan voor chronisch zieken duurder uitpakken. Foto: Pixabay

Minima soms duurder uit, ondanks 'meest gunstige deal'


Collectieve zorgverzekeringen via gemeenten worden duurder. Zelfs in Amsterdam, en dus ook voor Weesp. Voor minima is dat slecht nieuws.

WEESP Door het samengaan met Amsterdam gaan de minima in Weesp erop vooruit, zo wordt aan alle kanten verzekerd. Toch kan de polis voor de collectieve ziektekostenverzekering van Amsterdam in 2020 duurder uitvallen dan de huidige van Weesp.

Amsterdam heeft de collectieve verzekering ondergebracht bij andere zorgverzekeraars dan Weesp. Dat betekent dat Weesper minima moeten overstappen. Lezer Frank de Wit rekent ons voor dat Weespers dan duurder uit zijn. Het overstappen van bijvoorbeeld Menzis naar Zilverenkruis betekent dat het eigen risico van 385 euro nu zelf moet worden betaald. Dat komt omdat dit eigen risico niet langer wordt meeverzekerd.

"Het betreft een groep mensen waarbij ook veel chronisch zieken zijn. Deze mensen gaan er dus 385 euro op achteruit per jaar, terwijl ik in het keuzeproces voor Amsterdam vaak hoorde dat de minima er flink op vooruit zouden gaan. Helaas niet dus", schrijft hij ons.

We legden deze reactie voor aan de onafhankelijke Adviesraad Sociaal Domein, die bestaat uit twaalf Weespers die gevraagd en ongevraagd advies geven aan het college en de gemeenteraad. Volgens Hans Blaauwbroek van de Adviesraad klopt het dat het eigen risico niet langer wordt meeverzekerd. "Met name voor mensen met een chronische ziekte is dat ongunstig. Dan ben je je eigen risico altijd kwijt." Toch ligt dat niet aan de overgang van Amsterdam. Menzis stopt sowieso met het meeverzekeren van het eigen risico, omdat ze de kosten te hoog vinden worden. Deze regeling wordt ook bij andere gemeenten niet meer aangeboden.

Volgens wethouder Miner zat dat er aan te komen. "Ik noemde 2019 het 'genadejaar'. De verzekeraars gaan met dit pakket niet op de huidige voet verder." Omdat Weesp met sociale zaken al op 1 januari 2020 bij Amsterdam aansluit, heeft Weesp geen nieuwe onderhandelingen meer gevoerd. Het gemeentebestuur vertrouwt erop dat Amsterdam, als heel grote afnemer, de meest gunstige deal heeft kunnen afsluiten. Hoe de overgang uitpakt, verschilt per persoon en hangt volgens Miner ook af van welk pakket je kiest (of nodig hebt). "Bij de middelste kom je ongeveer gelijk uit. Wie het duurste pakket nodig heeft, is duurder uit. We hebben altijd gezegd dat dat risico bestaat. Daar staan andere voordelen tegenover, zoals de Stadspas." Miner wijst op de spreekuren en voorlichtingsavonden die de gemeente organiseert waarop minima op hun individuele situatie van deskundigen een advies kunnen krijgen. De wethouder stelt dat er zo veel mogelijk 'maatwerk' wordt geleverd.

De Adviesraad adviseert de gemeente om ook voorlichting te geven op plekken waar bijvoorbeeld statushouders bijeenkomen: "Verder kunnen we pas een oordeel vellen over de harmonisatie (het samenbrengen van het beleid van Weesp en Amsterdam - red) als deze verder is uitgewerkt en gerealiseerd. We zijn heel benieuwd naar de ervaringen van Weespers, met name naar dat maatwerk."

Met name voor mensen met een chronische ziekte is dit ongunstig