Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk.
Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk.

Volmeldingen

In de tijd voor kerst zijn er mensen die een kerststal onder de kerstboom in de woonkamer zetten: een stal als poppenhuis met het kindje Jezus in een voederbak, een os, een ezel en Jozef en Maria. Wat is eigenlijk de betekenis van zo’n kerststal? Het kerstverhaal vertelt ons dat de geboorte van Jezus plaatsvond in een stal,'omdat er voor hen geen plaats was in de herberg'... Daar is helemaal niets romantisch aan! Jozef en Maria waren op dat moment dakloos. Een gevolg van de regels van de (Romeinse) overheid. Nu wordt ook een epidemie van dakloosheid in de Randstad verwacht. Binnenkort dus ook in Weesp. Zo'n kerststal maakt armoede zichtbaar, net als slapen in een auto of in een schuur in Weesp... Misschien is het kerstkind wel een in armoede geboren dakloze te noemen?

'Geen plaats' wordt tegenwoordig, met een mooi nieuw woord, 'volmelding' genoemd. Veel Weespers beseffen niet dat volmeldingen tegenwoordig aan de orde van de dag zijn. De volmeldingen die ik bedoel gaan niet over herbergen of hotels. Volmeldingen gaan bijvoorbeeld over afdelingen van ziekenhuizen. Volmeldingen krijgen we ook te horen van SEH's en verloskamers. Soms zijn bijvoorbeeld alle verloskamers van Amsterdam vol. Zwangeren wijken dan uit naar omliggende ziekenhuizen, zoals Amstelveen en Blaricum. Deze verloskamers raken door de aanzwellende stroom ook vol, met de volgende volmelding als gevolg. De golf met volmeldingen kan ook andersom: beginnen in Blaricum en zich voortzetten richting Almere en Amsterdam. De volmelding is dagelijkse sleur aan het worden: niks bijzonders.

En dan de verpleeghuizen... Hier zien we, als er sprake is van een plots ontregelde, thuiswonende oudere, een soortgelijke situatie: ondanks goede bedoelingen melden veel verpleeghuizen dat ze vol zijn... Voor een van mijn patiënten betekende dat kortgeleden - na een paar uur bellen en een scheut geduld - een opname in een verpleeghuis in… Noord-Brabant! Ik had de indruk dat verpleeghuizen in half Nederland op dat moment vol lagen. Met kerst vieren velen de geboorte van Jezus. Ook de volle herberg is geen verleden tijd. Daklozen en volmeldingen zijn de os en de ezel in de kerststal van ons leven.