Een kijkje bij de bouw, eerder dit jaar.
Een kijkje bij de bouw, eerder dit jaar.

Toch sociale huurwoningen mogelijk in Weespersluis

De kans is groot dat er in Weespersluis tóch 150 sociale huurwoningen gebouwd gaan worden. De ontwikkelaars hebben een voorstel gedaan.

WEESP In de oorspronkelijke overeenkomst die overheden en ontwikkelaars in 2012 sloten over Weespersluis is geen sprake van sociale (huur)woningen. De Weesper gemeenteraad kwam pas later met de aanvullende wens. Het stadsbestuur heeft lang moeten onderhandelen, maar de tijd lijkt nu rijp voor een doorbraak.

Als wisselgeld willen de ontwikkelaars 50 extra woningen in de vrije sector bouwen, waarmee het totaalaantal woningen op maximaal 2950 komt. Ook vragen de ontwikkelaars meer coulance op andere onderdelen van het totale project. Waar de sociale huurwoningen kunnen komen, is nog niet bepaald. Het totale bouwvlak mag niet groter worden, dus zal er gekozen moeten worden voor compacter of hoger bouwen.

Goed nieuws? PvdA-fractievoorzitter Bert Keesman is er blij mee, maar had er graag meer gezien. "Van het begin af aan hebben wij over de plannen voor Weespersluis gezegd: dit kan niet, er is nu totaal geen diversiteit in het woningaanbod. Een 'villawijk' heb ik het vaak genoemd. Daarom drongen we erop aan dat er ook sociale woningbouw moest komen, koop én huur. In Weesp zijn in vergelijking met de regio misschien best al veel sociale huurwoningen. Maar er is nog steeds een schreeuwend tekort, dus we blijven aandringen op nog meer sociale woningbouw. " De PvdA is niet de enige met sociale woningbouw in het verkiezingsprogramma. GroenLinks pleitte er minstens net zo hard voor en het is dankzij de doortastendheid van de gehele gemeenteraad van Weesp dat er nu een resultaat gloort. Waarbij volgens ingewijden de invloed van Amsterdam een flink handje geholpen heeft. Waar PvdA-wethouder Peter Eijking in de vorige raadsperiode nog vastliep, lijkt WSP-wethouder John Vos nu wel te slagen in de opzet. Zelf vindt Vos het nog te vroeg om erover uit te wijden. "Dat doe ik liever als het helemaal zeker is", zo wijst hij op de instemming die er nog nodig is van alle betrokken partijen.

Een uitgebreider artikel op WeesperNieuws Extra.