Burgemeester: 'Vuurwerkvrij?
Ik wil wel, maar het kan niet'

WEESP De kleur van zwarte piet, de onveilige wintermarkt en de overlast van vuurwerk. In onze podcast De Collegekamer bespreekt burgemeester Bas Jan van Bochove de feestmaand.

De intocht van Sinterklaas verliep dit jaar, vanuit oogpunt van openbare orde, aanzienlijk rustiger dan voorgaande jaren, zo blikt Van Bochove terug. Tegenstanders van zwarte piet zagen dit jaar af van een demonstratie in Weesp, omdat dit jaar een grote stap is gezet naar roetveegpieten. Van Bochove: "Er zijn heel wat mensen, en die spreek ik persoonlijk, die zich geraakt voelen door de figuur van zwarte piet. Ze zeggen: wij worden gediscrimineerd. Die situatie vind ik niet goed. Als je een inclusieve samenleving wil, moet je daar rekening mee houden. Dat heb ik nadrukkelijk uitgedragen." Afgelopen jaar is de intentie uitgesproken om vanaf 2020 alleen roetveegpieten in te zetten bij de intocht in Weesp.
De burgemeester gaat ook in op het afblazen van Winters Weesp op 14 december. Voor een grote tent op de Nieuwstraat, waarin kraampjes konden staan, werd geen vergunning verleend. De tent was in de ogen van de brandweer te groot. Bij een eventuele calamiteit zou de brandweer er niet goed bijkunnen en een eventuele brand zou zich snel kunnen verspreiden. Volgens Van Bochove is er naar alternatieven gekeken, maar daar kwamen gemeente en organisatie niet uit.
Ook dit jaar geldt er in het centrum van Weesp weer een vuurwerkvrije zone. Die zone wordt niet uitgebreid, al zou Van Bochove dat best graag willen. "Omdat veel mensen last hebben van het vuurwerk en niet iedereen goed met het vuurwerk omgaat; er wordt zwaar vuurwerk in tuinen van oudere mensen gegooid om ze bang te maken en dergelijke. Het zijn dingen die niemand wil, maar kennelijk zijn ze niet beheersbaar." Toch komt er geen vuurwerkverbod voor de hele stad. Volgens Van Bochove is dat niet te handhaven als in andere plaatsen wel vuurwerk verkocht en afgestoken mag worden. "De landelijke overheid zal met maatregelen op het gebied van vuurwerkverkoop en handhaving moeten komen."

Beluister de podcast op weespernieuws.nl