Wethouder Miner (staand, tweede van rechts) bezocht de inburgeringsklas.
Wethouder Miner (staand, tweede van rechts) bezocht de inburgeringsklas. Foto: Marco Keyzer

Inzetten op betere inburgering

WEESP De gemeente Weesp is klaar voor de nieuwe Wet inburgering die in 2021 ingaat. Taal- en inburgeringslessen blijven in Weesp aangeboden worden, de kwaliteit gaat omhoog, de kosten voor de deelnemers worden lager.

Bij een bezoek aan de inburgeringsklas in de bibliotheek heeft wethouder Maarten Miner maandag een overeenkomst hierover ondertekend. “Het goed beheersen van de Nederlandse taal en het kennisnemen van de Nederlandse cultuur is van essentieel belang voor het participeren in onze samenleving”, vindt Miner. “De mogelijkheden voor de inburgeraars worden dankzij kwalitatief hoogstaand onderwijs op deze manier gestimuleerd en benut.” Weesp is met dit convenant, dat het beleid van Amsterdam op dit gebied volgt, voorbereid op de nieuwe Wet inburgering die in 2021 ingaat. Hierbij gaan de gemeenten de regie voeren over de inburgering en verzorgen zij de aanbesteding. Nu regelen inburgeraars dat nog zelf via een lening bij DUO. Aanbesteding door de gemeenten moet de kwaliteit van de opleidingen verhogen, terwijl de kosten omlaag gaan.
Iedere week worden er in de bibliotheek aan de Oudegracht verschillende taal- en inburgeringscursussen gegeven. Dat dat in groepsverband en in de eigen omgeving gebeurt, is volgens de ondertekenaars belangrijk om de taal en cultuur zo snel mogelijk op te kunnen pikken. Zolang hier behoefte aan is, blijven deze cursussen in Weesp gegeven worden, zo staat in de overeenkomst.