Ruim zeventig schakers strijden in het Lichthuis om de titel.
Ruim zeventig schakers strijden in het Lichthuis om de titel. Foto: WSC

Tobias Kabos wint Open Schaakkampioenschap Weesp

WEESP Het 41ste Open Schaakkampioenschap van de Stad Weesp is gewonnen door Tobias Kabos uit Almere.

Tobias bleef ongeslagen met 6½ uit 7. In de zesde ronde was er een remise tegen de uiteindelijk als tweede geëindigde Colin Stolwijk uit Heerhugowaard. Colin Stolwijk had samen met Jan Roebers uit Amsterdam en Eline Roebers uit Amsterdam 6 uit 7. Ook Colin Stolwijk en Eline Roebers bleven ongeslagen, maar hadden twee remises. Op basis van de weerstandspunten werd Colin Stolwijk tweede en Jan Roebers derde. Op de zesde plaats (5 uit 7) eindigde internationaal meester en voormalig winnaar Albert Blees als hoogste Weesper.
De 41ste editie van het Open Kampioenschap van de Stad Weesp was wederom een weerzien van vele bekende gezichten, zo meldt André Ottenhoff. Veel schakers komen jaarlijks naar Weesp voor dit toernooi, beroemd om zijn gemoedelijke sfeer en de aantrekkelijke toernooiopzet waarbij schakers van verschillend niveau elkaar treffen in één groep, gevolgd door een natuurlijke verdeling op sterkte. Zo tref je na uren schaken steeds meer een tegenstander van gelijk niveau, waardoor het leuk en spannend blijft tot en met de laatste ronde. Dus ook in de lagere regionen, waar iedereen voor zijn persoonlijke score gaat en net even beter wil scoren dan vorig jaar.
Onder de 71 deelnemers waren de winnaars van 1992 Hebert Perez Garcia, 2007 Michel Harmsen, 2015 Albert Blees en 2017 Cees van den Berg. Dankzij de deelname van Hugo Cassimon uit Antwerpen (al jaren een trouwe deelnemer) en de in Nederland woonachtige Polen Dawid Smolinski en Pawel Lapka kreeg het toernooi een internationaal tintje. Voor de organiserende Weesper Schaakclub is het telkens weer een uitdaging om voor dit toernooi de financiële touwtjes aan elkaar te knopen. Voorzichtig gaat de blik al naar 2023, wanneer de 45ste editie van dit toernooi plaatsvindt in het jaar dat de WSC 100 jaar bestaat.