Het Kroonkoor in het stadhuis in 2017.
Het Kroonkoor in het stadhuis in 2017. Foto: Ewald van Vlijmen

Zestig concerten in binnenstad Weesp

Tijdens een brainstormsessie van winkeliers zei iemand: koren die zingen voor het winkelend publiek bij de kerstinkopen, is dat wat? Weesp Korenfestival was geboren.

WEESP Het korenfestival is niet meer weg te denken uit de Weesper evenementenagenda. Aanstaande zaterdag is de twintigste editie, met deze keer dertig koren op tien locaties in en rond het centrum. Zestig miniconcerten, gratis te beluisteren op de zaterdagmiddag.

"Hans van der Pouw kwam met het idee, koren waren toen in, en iedereen was direct enthousiast", herinnert ondernemer Karin Wesselman zich de bijeenkomst van winkeliersvereniging WDO waarop het idee van het korenfestival werd geopperd. Ondernemers en vrijwilligers sloegen de handen ineen om het mogelijk te maken. Tineke Rutgers, ook betrokken bij de VVV, organiseerde vele jaren het 'koorwerk', terwijl Lieke Wagenaar en Karin Wesselman zorgden dat er op dezelfde zaterdag een kerstmarkt was.

Karin: "Het was van begin af aan een enorm succes en de saamhorigheid was groot. Ook de koren waren razendenthousiast." Het eerste jaar traden er koren binnen én buiten op. "Er deden ook kinderkoortjes mee van de Jozefschool en muziekschool Globe; Robert Hemmen van de muziekschool zat met bevroren vingers achter de piano", herinnert Lieke zich. "Het was voor de sfeer ontzettend leuk, maar voor de koren zelf minder geslaagd. Het jaar erop vroegen ze: mogen we dit jaar binnen?", vult Karin aan.

Weeesper Kroonkoor

De koren komen van heinde en verre. Natuurlijk ontbreken de Weesper koren niet; dit jaar zijn er acht op de korenfestivalpodia te vinden. Een van die koren viert net als het Weesp Korenfestival een 20-jarig jubileum: het Kroonkoor. Het is een bijzonder koor, met een repertoire dat vooral de kerstsfeer uitademt. Het projectkoor treedt dan ook ieder jaar alleen in december naar buiten. In 1999 opgericht als het Van der Muelen Vastwijk Ouderkoor, in eerste instantie om de kinderen te ondersteunen bij de jaarlijkse kerstmusical in de Grote Kerk. Al snel kwam dirigent Marco de Jong erbij en gingen er ook meer 'buitenschoolse' zangers meedoen. Reden om in 2008 verder te gaan als Kroonkoor. Of ze er alle twintig keer bij waren op het Korenfestival durft voorzitter Matjan van Kessel niet te zeggen. "Maar toch zeker 18 keer." Naast het korenfestival trad het koor de eerste jaren alleen op bij het Midwintermalen en afwisselend in de Wintertuin of Oversingel. Vanaf 2008 heeft het koor ook ieder jaar een eigen kerstconcert, de Kerstbeleving, dat tweemaal de Van Houtenkerk vol trekt. Ze staan tijdens het korenfestival dit jaar, zoals meestal, in het stadhuis. Dirigent Marco de Jong en pianist Hugo de Graaff nemen ook de begeleiding van de samenzang bij het slotconcert op zich.
Ondanks dat anderen voor de organisatie van het festival later het stokje overnamen, in 2014 Sandra van der Spruit en vanaf 2017 Hans Strijd namens Weesp Marketing, verschilt de opzet van de 20e editie van het festival eigenlijk nauwelijks van die eerste edities. Waarom zou je ook, met zo'n succesvol recept? De ingrediënten: mooie locaties in en rond het centrum van Weesp, koren die verschillende genres zingen zodat er veel te kiezen valt voor het publiek en een grote finale in de Grote Kerk met samenzang. Voor velen een kippenvelmoment.

Bekijk het programma op pagina 14 en 15

Het jaar erop vroegen ze: mogen we dit jaar binnen?