De grachtengordel van Weesp. Het fort rechts is onderdeel van de Stelling van Amsterdam.
De grachtengordel van Weesp. Het fort rechts is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Foto: GJ Schultz

Toch een beetje zelfstandig, maar het blijft griezelig

Amsterdam en Weesp leggen veel dingen op een heldere manier vast. Toch blijft het zaak dat de Weespers ook na de fusie in 2022 scherp blijven.

WEESP Een zelfgekozen bestuurscommissie met een eigen budget en afspraken over het waarborgen van kernwaarden. Over het bestuurlijk akkoord dat de stadsbesturen van Weesp en Amsterdam hebben gesloten heerst in Weesper politieke kringen grote tevredenheid.

Over invloed en democratische vertegenwoordiging spreken beide steden af dat inwoners van Weesp een eigen bestuurscommissie mogen kiezen. Die kiest uit haar midden een dagelijks bestuur, dat binnen het Amsterdamse beleid eigen afwegingen en keuzes kan maken. Daar is een eigen budget voor beschikbaar. In het bestuurlijk akkoord staat niet waar de bestuurscommissie precies over gaat en hoe ver de macht reikt. Beide gemeenteraden zullen daar in de komende periode nadere afspraken over moeten maken. Ook op andere gebieden zijn er slechts hoofdlijnen geschetst en is de precieze invulling van later zorg.

Driemond

Onderzocht wordt of Driemond kan aanhaken bij 'stadsgebied Weesp'. In het bestuurlijk akkoord staat verder dat Weesp nog niet aansluit bij een stadsdeel, maar voorlopig rechtstreeks valt onder een van de collegeleden van Amsterdam. Het uitgangspunt is dat deze bestuursvorm een proef is die na drie jaar geëvalueerd wordt.
Volgens de Weesper Stadspartij is hiermee sprake van 'een beetje zelfstandigheid'. De grootste partij in de Weesper gemeenteraad meldt: "Tijdens de verkiezingen geloofde niemand ons toen we wilden proberen om voor Weesp een soort van zelfstandigheid te verkrijgen. Maar nu kan het waar worden! Uiteraard zal deze 'zelfstandige' bestuursvorm geëvalueerd moeten worden. Het is dus aan de Weespers zelf om dit tot een succes te maken als voorbeeld voor de rest van Amsterdam."
Het CDA is de grootste oppositiepartij in de Weesper raad en was tegen een fusie met Amsterdam. Fractievoorzitter Katinka Hilders is positief-kritisch. "We hebben er als Weesp veel uitgehaald. Eigenlijk is het best een mooi akkoord", zegt ze. Dan komt de 'maar'. "Het griezelige is: voor hoe lang?" Ze wijst op de regel waarin staat dat het een proef is die over drie jaar wordt geëvalueerd. "Wat blijft er over na die periode? Wie houdt dan nog onze kernwaarden in de gaten?"

Op WeesperNieuws Extra volgen we de fusie op de voet met uitgebreidere artikelen en analyse.