Weesp begint als stadsgebied A'dam

WEESP Weesp gaat per 16 maart 2022 op in Amsterdam. Het vormt tijdelijk een min of meer zelfstandig 'stadsgebied' waar Driemond bij mag aanhaken. De inwoners kiezen een eigen bestuurscommissie, dat met een buurtbudget eigen afwegingen en keuzes kan maken. Weesp sluit nog niet aan bij een stadsdeel, maar valt direct onder B en W van Amsterdam.

Zo staat het in het herindelingsontwerp en het bestuurlijk akkoord, twee stukken waar de colleges van Weesp en Amsterdam vorige week overeenstemming over bereikten. Ze zijn voorgelegd aan beide gemeenteraden, die er in januari over moeten beslissen. De fusiedatum is gekozen omdat dan de gemeenteraadsverkiezingen zijn. In het herindelingsontwerp staat waarom de gemeentefusie nodig is en het plaveit de weg richting provincie, minister, parlement en Raad van State. In het bestuurlijk akkoord is op hoofdlijnen uitgewerkt hoe beide steden de zaken willen gaan aanpakken. Daarin zijn de veertien kernwaarden verweven, punten die Weesp na de fusie wil houden of versterken. De 'nabijheid van bestuur' is een van die kernwaarden.
De wethouders Léon de Lange (Weesp) en Rutger Groot Wassink (Amsterdam) hebben over het bestuurlijk akkoord onderhandeld. De Lange is tevreden met het resultaat. "Ik denk dat wij als Weesp een hele mooie afspraak hebben met Amsterdam."

3