'Mooie afspraak met Amsterdam'

WEESP De stadsbesturen van Weesp en Amsterdam zijn het eens over de voorwaarden van de fusie. Wethouder Léon de Lange spreekt namens het Weesper college van B en W zijn tevredenheid uit.

Volgens De Lange zie je in het bestuurlijk akkoord duidelijk terug hoe de houding van Amsterdam is in het fusieproces. "Amsterdam kijkt naar wat Weesp nodig heeft en belangrijk vindt. Ik denk dat wij als Weesp een hele mooie afspraak hebben met Amsterdam." Met een zelfgekozen bestuurscommissie lijken de Weespers iets meer over hun eigen gebied te zeggen te hebben dan andere Amsterdammers. De Lange: "De gemeenteraad van Amsterdam bepaalt het beleid, ook straks in Weesp. Maar Amsterdam zegt ook: we erkennen het bijzondere karakter van Weesp. We voegen immers een volwaardige stad toe. Mijn collega Groot Wassink heeft gezegd dat dat om een bijzondere aanpak vraagt. Dat zien we in dit bestuurlijk akkoord terug. Een gekozen vertegenwoordiging en een eigen dagelijks bestuur, dat betekent voor Weesp toch een aparte status binnen Amsterdam. Dit alles uiteraard binnen de gemeentelijke en wettelijke kaders."

Enkele opvallende punten

- Weesper woningzoekenden nemen hun wachtlijststatus mee naar Amsterdam
- De woonlasten vallen per saldo lager uit dan Weespers nu gewend zijn
- Weesp gaat vallen onder de politieregio Amsterdam-Amstelland (nu is dat Midden-Nederland)
- Leges voor evenementen blijven betaalbaar, zodat onder andere het Sluis-en-bruggenfeest kan worden voortgezet
- Het stadhuis van Weesp blijft behouden en krijgt een maatschappelijke en culturele functie
- In het stadskantoor blijft een (Amsterdams) gemeenteloket; Weespers kunnen ook bij elk Amsterdams loket terecht
- De overgang van de sociale zorg behoeft extra aandacht. De wens is om het sociaal wijkteam van Weesp in te passen in het zorgstelsel van Amsterdam.