Het invlechten van de sociale zorg in Amsterdam vergt speciale aandacht.
Het invlechten van de sociale zorg in Amsterdam vergt speciale aandacht.

Weesp wil sociale wijkteams in Amsterdam voortzetten

WEESP Hoe pakt het sociale beleid uit zodra Weesp opgaat in Amsterdam? In onze podcast De Collegekamer bespreken we dat met wethouder Astrid Heijstee. "Uitgangspunt is dat Weesp het goede behoudt en meeneemt naar Amsterdam."

Een belangrijk punt is het sociaal wijkteam, waar Weesp goede ervaringen mee heeft. Dat team gaat in gesprek met de mensen die zorg nodig hebben, waarbij ook naar alle andere leefdomeinen van het gezin wordt gekeken. "Zo'n team kijkt ook of er schulden zijn, hoe het is gesteld met huisvesting en de situatie van het kind. Soms stuiten ze helaas ook huiselijk geweld.

'Niemand mag er door de gemeentefusie op achteruit gaan'

Kortom: er wordt integraal gekeken naar het gezin", legt de wethouder uit. Ook als de bevindingen door de verschillende afdelingen moeten worden opgevolgd, blijft er voor de inwoner één aanspreekpunt.

Amsterdam

Amsterdam werkt met ouder-kindteams en zet er vanaf 2021 buurtteams naast. Heijstee: "Een soortgelijke werkwijze, maar net iets anders dan Weesp. De komende jaren gaan wij ons richten op de vraag: hoe vlechten we dat in? Waarbij voor ons van belang is dat we het goede van Weesp behouden." Het ligt voor de hand dat Weesp de werkwijze met de sociale wijkteams wil voortzetten na 2022, het jaar waarin de fusie op zijn vroegst een feit is.

Taalontwikkeling

Het stimuleren van taalontwikkeling via de voorschoolse (na indicatie bij het consultatiebureau) is volgens Heijstee een ander voorbeeld van iets waar Amsterdam nog iets van Weesp kan leren. "Dat is dus zeker een punt waarvan we zeggen: die manier van werken willen we zo behouden, want dat werkt goed." De samensmelting van het sociaal domein vergt een grondige plan van aanpak. Het doel is dat niemand in Weesp erop achteruit gaat. Mocht dat toch dreigen te gebeuren dan kijken beide gemeenten naar een uitzondering of maatwerk. Heijstee heeft daar vertrouwen in.

Beluister de podcast op weespernieuws.nl