De korenmolen in kerstsfeer.
De korenmolen in kerstsfeer. Foto: Leo Dekker

In de kerstsfeer komen op molen
De Vriendschap

WEESP Het traditionele Midwintermalen op korenmolen De Vriendschap in Weesp is dit jaar op vrijdagavond 20 december van 19.00 tot 23.00 uur.

De korenmolen is die avond in kerstsfeer gehuld met lichtjes en sparrentakken. Als er voldoende wind is draaien de wieken, wat het evenement extra feestelijk maakt. Er zijn molenaars aanwezig die alles over de werking van de molen kunnen vertellen. In de molen hangt de geur van versgebakken oliebollen, chocolademelk en glühwein. Die oliebollen zijn uiteraard gebakken van het eigen meel.

Teneinde de kerstsfeer compleet te maken zijn er koperblazers die kerstliederen spelen. Speciale gast is het muziekgezelschap Datura dat op eigen wijze middeleeuwse kerstliederen ten gehore brengt. Bij het kerstfeest hoort traditiegetrouw een kerststol en niets leuker is die stol zelf te bakken. Op de molen staan nu al de kerststolpakketten klaar met de ingrediënten en een duidelijk recept. Uiteraard is ook de molenwinkel open waar naast de kerststol- en oliebolpakketten vele soorten meel, honing, rijst, bonen en bakproducten worden verkocht. Zaterdag 21 december is de winkel ook gewoon open, van 10.00 tot 16.00 uur.

De oorspronkelijke molen De Vriendschap werd gebouwd in 1694, maar brandde in 1899 af na een blikseminslag. In 1900 startte de bouw van de huidige molen, goeddeels uit tweedehandsmolenonderdelen, vermoedelijk afkomstig van de 200 jaar oude molen De Eendracht uit Amsterdam. Vandaag de dag is de molen in het bezit van de gemeente Weesp en volop in gebruik als ambachtelijk maalbedrijf dat is aangesloten bij het Ambachtelijk Molenaars Gilde.

Korenmolen De Vriendschap is gevestigd aan de Utrechtseweg 11a in Weesp.