De vrijwilligers van de City of Wesopa zijn blij met de waardering van het WeesperNieuws (die ze dik verdiend hebben).
De vrijwilligers van de City of Wesopa zijn blij met de waardering van het WeesperNieuws (die ze dik verdiend hebben). Foto: Arend Mesman

City of Wesopa theater van
alle Weespers

Het WeesperNieuws roept alle vrijwilligers van Theater City of Wesopa uit tot de Weespers van het Jaar 2019. En dat mag aan het einde van dit decennium best beschouwd worden als een soort oeuvreprijs.

WEESP Kijk je naar het jaarprogramma van het Weesper Theater City of Wesopa, dan denk je altijd wel ergens: hé wat leuk, zullen we daar naartoe? Dat maakt de City of Wesopa een heerlijke plek. Een theater met voorstellingen en activiteiten die een brede groep Weespers aanspreken. Kortom: de City of Wesopa is een theater voor iedereen.

Cultuur vermaakt, ontroert, verrast en inspireert de mens. De City of Wesopa brengt dat allemaal naar Weesp, in een knus theater op een schitterende plek. Iets dat, zoals de wethouder van Cultuur op de voorpagina al zei, vanzelfsprekend lijkt, maar het niet is.

Festivals en huisgroepen

De City of Wesopa doet meer dan het programmeren van films en voorstellingen. De verschillende festivals zijn daar een voorbeeld van. Een week lang wordt rond een bepaald thema van alles aan elkaar geknoopt. Boeken, sport, cuisine en in januari zelfs 'all around the world'. Daarnaast kun je in de City of Wesopa ook zelf theater maken, dankzij de huisgroepen de City Speelt en de City Zingt. Ook scholen, bedrijven en verenigingen kunnen er terecht. Daarmee is het een theater van Weesp en voor Weesp.

Deuren open

Het bestuur van het theater en zakelijk leider Mechteld Bannier zetten in op het verder verbreden van het aanbod. Dat gebeurde de afgelopen zeven jaren onder de bezielende leiding van voorzitter Rob 't Hart. Dit jaar nam Jantine Zeeman die functie van hem over. 't Hart is nog steeds betrokken als adviseur en vrijwilliger bij het theater, zoals Zeeman er al langer actief was, onder meer bij de organisatie van het Muziekfilm Festival.
Bij haar aantreden vertelde ze: "We gaan verder op de huidige koers. Dus de deuren van het theater nog meer openzetten voor iedereen. Ook voor mensen die nu nog niet zo makkelijk in het theater komen. We hopen bijvoorbeeld nog meer jongeren naar het theater te trekken: die zijn zeer welkom, ook om zelf iets te organiseren."

Telkens weer al die vrijwilligers die het mogelijk maken

Vrijwilligers

Bij zijn afscheid als voorzitter gaf 't Hart aan trots te zijn op de programmering die de City al die jaren al weet neer te zetten, met vrijwel alleen vrijwilligers. Ook Zeeman is blij dat de vereniging op zo veel vrijwilligers kan rekenen. "Wij hebben een grote groep van 110 vrijwilligers. Dat is heel mooi en ook wel nodig met alles wat we doen." Het zijn die vrijwilligers die het theater maken. En dat is in deze tijden razend knap, vraag maar na bij menige (sport)vereniging. In de City lijkt er aan vrijwilligers geen gebrek. Ze staan altijd klaar, vaak ‘s avonds en in het weekeinde, achter de schermen en achter de bar. Hun enthousiasme werkt aanstekelijk. Zij zijn de ambassadeurs van dit mooie, maar ook kwetsbare theater.

Oude bioscoop

De generatie Weespers van vlak na de oorlog herinnert zich wellicht de City of Wesopa nog als louter een bioscoop. Die opende in 1948. Na de oorlog was er grote behoefte aan vertier. Aan de Herengracht verschenen Amerikaanse films op het witte doek, het was allemaal wat. Na de opmars van de televisie daalde het bioscoopbezoek en kwam de City of Wesopa leeg te staan. Hoewel leeg, het diende als opslagplaats en werd volgestouwd met kunstwerken uit de collectie van Openbaar Kunstbezit. Vanuit het Filmhuis Weesp kwam er rond 1990 een initiatief op gang om het oude en inmiddels teloorgaande gebouw weer te gebruiken als filmzaal. De kartrekkers vormden de STOET (Stichting Tot Oprichting en Exploitatie Theater), die er met vrijwilligers, sponsors en medewerking van de gemeente (de eigenaar van het pand) erin slaagden het theater te heropenen. Niet alleen voor films, maar ook voor allerlei voorstellingen.

Sinds 1991

Het toeval wil dat het WeesperNieuws en de 'nieuwe' City of Wesopa even jong zijn. Onze eerste krant kwam uit op 29 april 1991, één dag later vond de eerste voorstelling plaats in het heropende theater. In de jaren die volgden werd het gebouw een aantal keren verbouwd en verbeterd, in 2011 zelfs ingrijpend. Nog altijd met hulp van vrijwilligers, sponsors en donateurs, want financieel heeft het theater het nog steeds niet breed. Sommige vrijwilligers van het eerste uur zijn nog steeds bij het theater betrokken. "Wie van hen had gedacht dat we nu het 25-jarig bestaan zouden vieren?", sprak toenmalig voorzitter Rob 't Hart in 2016. De mijlpaal werd groots gevierd met tal van activiteiten, waaronder een drukbezocht theaterfestival voor de deur, onder een stralende voorjaarszon. "De City leeft meer dan ooit, met een recordaantal bezoekers vorig theaterseizoen en met nog genoeg ideeën en plannen voor de volgende 25 jaar!", sprak 't Hart toen. Aan die ambitie wordt nog steeds volop gehoor gegeven. Met, nogmaals, telkens weer al die vrijwilligers die het mogelijk maken.

Youp van 't Hek

Wat niet veel mensen weten is dat de oma van Youp van 't Hek vroeger boven de sigarenwinkel aan het Binnenveer woonde. Als kind logeerde Van 't Hek veel en graag bij zijn oma. "Daar keek ik veel uit het raam, naar de bootjes die voorbijvoeren en dan zag ik aan de overkant van het water de letters ‘City of Wesopa’ op de bioscoop. De eerste letters die ik al klein jongetje leerde. Ik heb er heel lang naar zitten kijken, want laten we eerlijk zijn, het is toch niet helemaal normaal Nederlands. Later speelde ik af en toe in dat leuke theatertje. Try-outs meestal, ik speelde er altijd met plezier." De karakteristieke letters op de rand van het dak vormen nog steeds dezelfde wonderlijke naam. Ze zijn onlangs nog eens helemaal afgestoft. "Ik kom vast nog weleens spelen”, zei Van 't Hek.

Feestje

Vrijdag was er voor de vrijwilligers, zoals elk jaar, een feestelijke avond om het einde van het jaar te vieren. De uitverkiezing werd met groot gejuich ontvangen en kon meteen gevierd worden. Arend Mesman maakte meteen een groepsfoto van de ongeveer veertig aanwezigen, nog niet de helft van het totale korps. "De vrijwilligers zijn ontzettend blij met de prijs", aldus Zeeman.