Bas Jan van Bochove:
Bas Jan van Bochove: "Ik heb het in Weesp gewelsdig naar mijn zin." Foto: André Verheul

'Ik zie het debat verharden. Daar blijf ik voor waarschuwen'

Bas Jan van Bochove is al bijna zes jaar waarnemend burgemeester van Weesp. Een gesprek op de drempel van 2020 over verleden, heden en toekomst van deze stad.

WEESP “Ik ben niet zo van het terugkijken”, zegt Bas Jan van Bochove als we gaan zitten voor een eindejaarsgesprek. Dat begint lekker. Toch komen we een heel eind.

Ons gesprek vindt plaats in de burgemeesterskamer, op de eerste etage van het ruim tweehonderd jaar oude stadhuis. Van Bochove vindt de sfeer in deze klassieke omgeving fijn. “Vanuit deze kamer is deze stad gedurende ruim twee eeuwen bestuurd, waarbij voor zover ik kan overzien geen grote rampen in gang zijn gezet. Dat zet je aan tot relativeren. Deze kamer doet je voortdurend beseffen dat het allemaal maar betrekkelijk is, die hectiek waarin je zit, de waan van de dag. Ik gebruik weleens het credo: zij die geloven haasten niet. De sfeer in deze kamer helpt daarbij. Neem eens even de tijd, denk eerst even na, laat de gebeurtenissen zich ontwikkelen.”

Is geduld belangrijker dan daadkracht?
“Je hebt het beide nodig. Je moet op sommige momenten daadkracht tonen, maar geduld is helemaal niet verkeerd.”

Van Bochove vertelt dat hij dat geleerd heeft toen hij in zijn jongere jaren in het onderwijs werkte. De omgang met totaal verschillende typen leerlingen dwong hem verschillende manieren te ontwikkelen waarmee je mensen dient te benaderen. “Ik heb daar geleerd dat je soms moet zeggen: zo doen we het en daarmee basta. Maar dat je soms ook de discussie moet aangaan. Ik vind tegenspraak heel erg belangrijk, want het scherpt je mening. En er zijn dus momenten - en dan kom ik terug op wat ik net zei - dat je moet zeggen: even geduld. Ik koop even tijd.”
Dat is precies waar Van Bochove de gemeenteraad van Weesp van overtuigde tijdens vastgelopen fusiegesprekken in de regio. "Ik heb de gemeenteraad geadviseerd om de provincie te laten weten dat Weesp zelf de koers wilde bepalen. Toen heeft de raad dus tijd gekocht. Ik organiseerde een hei-sessie op een zaterdagochtend. Daar was vanwege het tijdstip wel wat weerstand tegen, maar uiteindelijk zijn alle raadsleden gekomen. In alle rust, in een andere omgeving, zonder afgeleid te worden door de waan van de dag hebben we daar goed en helder van gedachten kunnen wisselen over de vraag: hoe gaan we het aanpakken? Even geduld, even afstand, even rustig nadenken. Ik heb geleerd dat dit de momenten zijn die je moet gebruiken om stappen te zetten in een proces. Ik vind dat de gemeenteraad dat in de afgelopen vijf jaar op een heel goede manier heeft gedaan.”

Nu probeert u uzelf weg te cijferen.
“Als burgemeester probeer je dingen te beïnvloeden, maar dat is slechts een bijdrage om te komen tot een voorstel. De lijn kiezen en het besluit nemen, dat doet toch echt de gemeenteraad. Het is mijn taak om de gemeenteraad in de juiste positie te krijgen.”

Is Amsterdam een goede keuze?
“Ik heb mij werkelijk nooit in die vraag verdiept. Het was en is niet aan mij om de richting te bepalen. Dat is de keuze van de mensen die hier wonen en die hier zijn gekozen. Mijn opvatting hierover is volstrekt niet relevant en om die reden heb ik hem nooit geformuleerd."

Tegenspraak is belangrijk, het scherpt je mening

Andere zaken

Als burgemeester heeft Van Bochove nog meer klussen te klaren. Vrolijke, zoals het feliciteren van echtparen die 60 jaar getrouwd zijn. Het uitreiken van de Cultuurprijs. Of kinderen ontvangen op het stadhuis tijdens het schoolontbijt. Daarnaast zijn er intensieve gesprekken over bijvoorbeeld de organisatie van het Sluis-en-bruggenfeest. En het lobbywerk om de sinterklaasintocht uit de verharde zwartepietendiscussie te bevrijden. En laten we de ambtelijke fusie niet vergeten.
“Soms sta je voor beslissingen die heel ingrijpend zijn in het leven van mensen. Het opleggen van een huisverbod, een verplichte opname van iemand die in een psychose zit. Als burgemeester moet je daarvoor tekenen. Dat zijn de lastige zaken. Ze komen niet dagelijks voor, maar het hoort wel tot je taken. Je kunt en mag niet alles met anderen delen. Dat maakt dat je in dit vak soms wel eens eenzaam bent.”

Hoe zou u Weesp typeren?
“Weesp is een geweldige stad. Met heel vriendelijke mensen. Die soms ook goed kunnen mopperen. Ik heb het hier geweldig naar mijn zin. Ik hoop dat de nieuwe inwoners onderdeel van onze samenleving willen worden. Maar dat geldt ook voor de mensen die hier al jaren wonen. Ik zou iedereen willen oproepen: interesseer je in de samenleving, word actief in het verenigingsleven, op school, in de politiek. Dat zijn belangrijke dingen.”

Uw boodschap voor 2020?
“Dat is: ga verdraagzaam en met respect voor elkaars opvattingen met elkaar om. De scherpte in het debat krijgt soms onaangename trekken. Ik moet vaststellen dat het voor sommigen heel moeilijk is om met de mening van een ander om te gaan. Ik zie het debat verharden. Ik blijf daarvoor waarschuwen. Natuurlijk mag je het oneens zijn, maar probeer naar die ander te luisteren. Pas dan kun je het debat voeren. Wij hebben gelukkig een samenleving waarin meerdere opvattingen mogelijk zijn. Ga daar met respect mee om.”

In de uitgebreidere versie van dit interview op WeesperNieuws Extra gaat Van Bochove dieper in op het fusieproces.