De prognose is dat het aantal woninginbraken in Weesp in 2019 uitkomst rond de 50.
De prognose is dat het aantal woninginbraken in Weesp in 2019 uitkomst rond de 50. Foto in scene gezet.

Minder woninginbraken, dief meestal gevlogen

WEESP Acht van de tien woninginbraken in Weesp blijven onopgehelderd. En daarmee scoort Weesp relatief nog goed ook. Het aantal woninginbraken loopt hier de laatste drie jaar overigens flink terug.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS, die door RTL Nieuws per gemeente op een rij zijn gezet. Van de 255 woninginbraken die er in de afgelopen drie jaar in Weesp zijn geregistreerd, zijn er 45 opgehelderd. Dat is ruim 17% en daarmee overlegt de politie voor Weesp relatief gezien nog hoge cijfers. In andere gemeenten in onze regio en ook in het land is dat ophelderingspercentage vaak aanzienlijk lager. Er zijn zelfs gemeenten waar helemaal nooit een inbreker wordt gepakt. Hoewel woninginbraken doorgaans een grote impact hebben op de slachtoffers, heeft het oplossen ervan geen topprioriteit bij de politie. Het ophelderen van inbraken is niet zelden een toevalstreffer: als er een notoire inbreker in de kladden wordt gevat, zijn er ineens meerdere inbraken opgelost. Zolang zo'n dief vast zit, neemt het aantal inbraken af. De prognose is dat het aantal woninginbraken in Weesp in 2019 uitkomt rond de 50. Dat is de helft van het aantal in 2016, toen Weesp een enorme piek beleefde. Sindsdien loopt het aantal inbraken per jaar terug. Met een jaargemiddelde van 79 inbraken per 10.000 woningen ligt het inbraakrisico toch nog steeds hoger dan het landelijk gemiddelde. Volgens RTL Nieuws is Weesp op de ranglijst van ruim 2.000 woonplaatsen met meer dan 100 woningen terug te vinden op plaats 236. Bovenaan de ranglijst staat Haarlemmerliede, waar het inbraakrisico ruim vijf keer hoger is dan gemiddeld. Ten opzichte van het gemiddelde inbraakrisico van de provincie Noord-Holland doet Weesp het slechter.
De geregistreerde criminaliteit in Nederland daalt, toch zijn drugs- en wapenhandel bezig aan een opmars. De verwachting is dat ook in Weesp de drugshandel zal stijgen, meldt RTL Nieuws.