Lezers werpen ander licht op VVD-voorstel fietspad

WEESP Het lijkt toch een goed idee, een donker fietspad van verlichting voorzien. Toch valt het voorstel van VVD-raadslid Hawre Rahimi niet bij iedereen meteen in goede aarde.

Rahimi maakte zich in de gemeenteraad sterk voor verlichting van het fietspad langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Het drie kilometer lange fietspad is in duister gehuld als het donker is. De VVD'er wijst erop dat dit fietspad door veel forenzen en scholieren wordt gebruikt, die 's morgens op fietsen, brommers en snelle e-bikes in het donker tegen elkaar inrijden. "Een verlicht fietspad zorgt voor een toename van zowel de verkeers- als de sociale veiligheid op dit fietspad", onderbouwde Rahimi zijn voorstel.

Lichtvervuiling

De reacties die via Facebook onder het bericht van het WeesperNieuws verschenen, werpen een ander licht op de zaak. Zo zijn er lezers die er juist voor pleiten om dit pad donker te houden, want er is al genoeg lichtvervuiling. Een ander argument dat vaker wordt aangevoerd, is dat de lange rij lantaarnpalen onnodig zou zijn, omdat fietsers zelf een lamp voorop hebben (of zouden moeten hebben). Ook zijn er lezers die vinden dat de verkeersveiligheid op andere plekken in Weesp een hogere prioriteit hebben.
De Kanaaldijk valt overigens niet onder de verantwoording van de gemeente Weesp. Verantwoordelijk wethouder Léon de Lange heeft wel toegezegd te onderzoeken hoe een eventuele verlichting van het fietspad het beste gerealiseerd kan worden.