Weesp in 2020: duurzaamheid, woningen en roetveegpiet

vervolg van pagina 1

In zijn vooruitblik op 2020 ontkwam de burgemeester niet aan de volgende stap in het fusieproces met Amsterdam: de bestuurlijke fusie, waarbij de gemeente Weesp opgaat in de gemeente Amsterdam. De colleges van beide steden hebben daarover eind 2019 een zogeheten bestuurlijk akkoord gesloten. De gemeenteraad van Weesp voert daar morgen (9 januari) een debat over. In februari wordt de volgende stap verwacht: de ondertekening door beide gemeenteraden van een herindelingsvoorstel. Dat zet de procedure richting provincie, kabinet, parlement en Raad van State in gang.

Betaalbare woningen

Maar er is meer, zo blikte Van Bochove vooruit. "We gaan samen met u kijken hoe we de slag kunnen maken naar een duurzame toekomst, zodat deze wereld en natuurlijk Weesp in de toekomst ook een gezonde en veilige plek blijft voor ons nageslacht. Ook krijgen in het jaar dat voor ons ligt verschillende bouwplannen meer vorm, bijvoorbeeld door het stellen van kaders door de gemeenteraad, concretisering van ruimtelijke planvorming en mogelijk de start van bouwactiviteiten", zo verwees Van Bochove naar de plannen om woningen te realiseren op het Van Houten Industriepark, bij de Rijnkade, aan de Nijverheidslaan, aan de Sinnigvelderstraat en op de plek waar nu nog het kantoor van de Rabobank staat. "Hiermee geeft het college gehoor aan de belofte om meer betaalbare woningen te realiseren in Weesp. Met name voor jongeren én ouderen. Ondertussen gaat de bouw van Weespersluis natuurlijk ook onverminderd verder."

Meedoen

"Op sociaal vlak is er meer aandacht voor mensen met een beperking. Er worden aanpassingen gedaan in de stad die ervoor moeten zorgen dat álle Weespers kunnen meedoen in onze samenleving. De fysieke en sociale toegankelijkheid wordt daarom verbeterd en er worden meer laagdrempelige activiteiten georganiseerd. Belangrijk is ook om aandacht te houden voor eenzaamheid, mantelzorg en vrijwilligerswerk." Ook keek de burgemeester al vooruit naar de sinterklaasintocht van 2020, wanneer de roetveegpiet zijn intrede doet.

Meer aandacht voor mensen met een beperking