Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk.
Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk.

Oversteken

Niet iedere Weesper durft de oversteek te wagen naar de overkant van de straat… Gelukkig heeft ons stadsbestuur aandacht voor voetgangers! Er zijn helaas ook voorbeelden waar het stadsbestuur met de aanpak van oversteekproblemen treuzelt. Kijk bijvoorbeeld naar de oversteek bij de kruising van de Plataanlaan en de Papelaan. Het stadsbestuur lijkt hier nu eindelijk, met veel bombarie, iets aan te gaan doen. Even verderop wordt het nog mooier. Ik bedoel de kruising van de Plataanlaan en de Casparuslaan. Het leest als een spannend jongensboek: verdwenen stukken, die opeens - als bij toverslag - weer boven water komen. Hoe het, onder deze mistige omstandigheden, met deze plannen verder gaat? Ons stadsbestuur wordt niet graag herinnerd aan dit prachtige en tegelijk beschamende verhaal… Wat mis ik op zo’n moment een 'Rondje Weesp' op de radio!
Kan het anders? Natuurlijk! Kijk naar de gevaarlijke oversteekplaatsen over de Herensingel bij het station. Inmiddels zijn daar drie zebra’s. Eén daarvan is zelfs voorzien van knipperlichten, die aangaan als iemand oversteekt. Wat een fraai stukje techniek voor een veilige oversteek! Een compliment is hier op zijn plaats. Toch?
Weer anders wordt het als het gaat om zwemmers die de gevaarlijke oversteek willen maken van de Groene Punt naar de Hoogstraat. Zwemmen is daar gewoon verboden, zegt ons stadsbestuur. Alsof de Vecht dáár alleen van de bootjes is. Zwemmen in de open lucht is gezond voor jonge Weespers. Moet er juist dáár dan geen ruimte voor gemaakt worden?
Weespers vertellen mij dat zij vroeger in het Amsterdam-Rijnkanaal zwommen en daarbij aanhaakten aan de achterkant van vrachtschepen. Dat schip sleurde hen dan door het water helemaal naar de Oranje Sluizen. Daar werd een schip in de richting van Weesp opgezocht om weer terug gesleurd te worden. Prachtige avonturen die we nu natuurlijk niet gaan herhalen. En toch... jonge Weespers die op hete zomerdagen willen zwemmen in de Vecht bij de Groene Punt verdienen aandacht van een vindingrijk, meedenkend stadsbestuur. Net als de voetgangers die de Herensingel oversteken.