Thea van Bijleveld woont al bijna vijftig jaar aan de Talmastraat. De huizen kunnen er weer jaren tegen.
Thea van Bijleveld woont al bijna vijftig jaar aan de Talmastraat. De huizen kunnen er weer jaren tegen. Foto: Ingrid Voet

'Kijk, een mooie kast onder de trap, daar word ik zo blij van'

Voor Thea van Bijleveld begint 2020 met een verhuizing. Naar haar eigen huis. Dat is weer helemaal nieuw na een renovatie van maanden.

WEESP Bijna 50 jaar woont ze al in de Talmastraat, vijf maanden geleden was het uitzicht echter anders. Toen verhuisde de 78-jarige Weespse naar een wisselwoning verderop in de straat. Deze week verruilt ze die tijdelijke stek weer voor haar oude vertrouwde plekje in het 'Rode Dorp', zoals dit wijkje in de volksmond heet.

Alle woningen in de straat kregen een nieuwe fundering, keuken en toilet, plus soms een nieuwe trap en centrale verwarming. "Van mij had het niet gehoeven, de kachel in de woonkamer vond ik heerlijk. Maar ik heb wel mogen aangeven waar de radiatoren moesten komen, zodat mijn lange gordijnen er niet voor hangen", zegt mevrouw Van Bijleveld. Tijd voor een kijkje in het opgeknapte huis. De muren zijn van een frisse laag verf voorzien. Zoon en schoonzoon zorgden voor een nieuwe laminaatvloer. "Kijk: nu heb ik een mooie kast onder de trap, daar word ik zo blij van." Net als van de twee extra keukenkastjes, want door de centrale verwarming is ook de keukengeiser verdwenen. Naar de vliering is een vlizotrap gemaakt. "Heel handig, want er zijn toch heel wat spullen verzameld. Toen we hier kwamen wonen, heeft mijn vader de vloer van de vliering gelukkig nog verstevigd."

Dit was niet de eerste renovatie die mevrouw Van Bijleveld meemaakte in dit huis. In een dikke map vol documenten bladert ze terug naar de renovatie van 1972. Ook al in de laatste maanden van het jaar. Toen woonde ze tijdelijk in een caravan. In 2003 volgde een tweede opknapronde. Heeft ze eigenlijk niet overwogen om deze derde grote verbouwingsronde aan te grijpen om te verhuizen naar een ander huis, gelijkvloers bijvoorbeeld? "Ben je gek! Dat stelden die dames van Ymere ook al voor. In 2020 ben ik hier 50 jaar geleden komen wonen. Dat wil ik meemaken. De huizen kunnen nu weer jaren mee. En in 2021 bestaat het Rode Dorp 100 jaar, daar wil ik ook bij zijn natuurlijk."

Lees het uitgebreidere interview op WeesperNieuws Extra