Het Digi&Taalhuis in de bibliotheek in Weesp is gesloten.
Het Digi&Taalhuis in de bibliotheek in Weesp is gesloten.

Vrees dat veel mensen met taalproblemen uit beeld raken

Het Digi&Taalhuis in de bibliotheek in Weesp is gestopt. Niet omdat er geen animo voor is, maar omdat de gemeente Weesp het niet langer financieel ondersteunt.

WEESP Al in april 2019 was het geld voor het Digi&Taalhuis in de Gooi en Vechtstreek op. Na een maandenlange discussie besloten alle gemeenten in de regio om het werk te blijven ondersteunen, behalve Weesp. Er zat niets anders op dan met het spreekuur te stoppen.

Coördinator Norbert van Halderen vindt het onbegrijpelijk dat Weesp geen geld meer overheeft voor het Digi&Taalhuis. Hij maakt zich zorgen dat de groep Weespers die moeite heeft met Nederlands nu weer uit beeld dreigt te raken.
Tijdens het wekelijkse spreekuur in de bibliotheek werd voor taalvragers een passende oplossing gezocht, zoals een cursus, een training of een taalmaatje. Taalvragers kunnen anderstaligen zijn of laaggeletterde Nederlandstaligen voor wie het zeer lastig is de weg te vinden naar een goede oplossing, maar ook om de stap te zetten, vertelt Van Halderen. "En vergis je niet, die groep is heel groot. Het kan gaan om mensen die hier al tien, twaalf jaar geleden zijn komen wonen en nog steeds het Nederlands bijna niet beheersen. Of Nederlandstaligen die niet goed kunnen lezen of schrijven. Ook leiden wij zelf taalvrijwilligers op en begeleiden hen."

Juist in Weesp is het zo noodzakelijk, aldus Van Halderen. "In 2019 kreeg de taalconsulent in Weesp 131 bezoekers aan de balie. Mensen die vaak schoorvoetend binnenkomen. Het is niet iets waar mensen mee te koop lopen. Het Digi&Taalhuis is een neutrale en laagdrempelige plek. Onze taalconsulenten zijn erin getraind om het taalniveau vast te stellen en de taalvrager dan te koppelen aan de meest passende oplossing, bijvoorbeeld door ze te koppelen aan een taalmaatje. Zij gaan bijvoorbeeld een keer per week eens een uurtje met elkaar koffiedrinken in de bibliotheek of samen boodschappen doen, en werken zo aan de taal."

Andere projecten

Een woordvoerder van de gemeente komt met deze reactie. "Het informeren en verwijzen van Weespers die mogelijk baat hebben bij ondersteuning gebeurt vanuit de bibliotheek, maar wordt ook ondersteund door andere partners, zoals bijvoorbeeld het sociaal wijkteam, Versa en de taalaanbieders zelf. De gemeente Weesp kiest er daarom voor om deze (WEB) gelden dit jaar anders in te zetten, namelijk voor de taaltrajecten/opleidingen zelf, waarvoor ze feitelijk bedoeld zijn. De bibliotheek is van deze keuze een jaar geleden op de hoogte gesteld.”

Waar kunnen Weespers met taalvragen nu terecht? Van Halderen: "We zullen de taalkoppels die er al zijn niet uit elkaar halen, maar voor nieuwe taalvragers kunnen wij niets meer doen in Weesp. De laagst instromende groep taalvragers heeft weinig alternatieven. Die zijn we aan het inventariseren. De gemeente denkt dat het zich vanzelf wel oplost, maar ik vrees dat veel mensen met taalproblemen weer in de anonimiteit raken."

De laagst instromende groep taalvragers heeft weinig alternatieven

Een uitgebreid artikel stond al eerder op WeesperNieuws Extra.