Paul Bijvoet is al jaren succesvol met SINNER.
Paul Bijvoet is al jaren succesvol met SINNER. Foto: SINNER

‘SINNER staat voor rebels en dat past
perfect bij mij’

WEESP SINNER is in 23 jaar uitgegroeid tot een lifestylesportconcept dat zich richt op sportieve mensen die op zoek zijn naar ‘inspiratie, opwinding, uitdagingen en magische momenten'. Oprichter en directeur-eigenaar is Weesper Paul Bijvoet. In oktober het feit dat hij 30 jaar geleden is gestart met ondernemen. Gisteren kreeg hij van de IVW-leden de award voor Weesper Ondernemer van het Jaar 2019.

door Hans Peijs

Bijvoet Sport aan de Achtergracht was dertig jaar geleden groot in de skisport. Van heinde en ver kwamen wintersportfanaten hier hun ski’s kopen en slijpen, met alles wat daarbij hoort. Paul Bijvoet groeide op als zoon van eigenaar Jan Bijvoet en, gezegend met een gezond stel hersens én ondernemerslust, begreep hij al op jonge leeftijd dat hier wat voor hem in zat. Met Hans van der Pouw en Dick Baart startte hij een skislijpbedrijf, dat daarna wintersportmerken ging importeren en vervolgens groeide als kool. “Heel mooi allemaal, maar ik bedacht dat het veel beter is om een eigen merk met een eigen identiteit in de markt te zetten, want daarmee is veel meer mogelijk én dan heb je alles in eigen hand. Dat was in 1996. We hebben toen met z'n drieën een aantal mogelijke namen op een rijtje gezet en uiteindelijk bleek SINNER de beste. Waarom? SINNER betekent 'zondaar' en ik hou wel van mensen die de rafelranden van het leven zoeken. Vraag je me waar SINNER voor staat, dan antwoord ik: rebels. Vandaar de slogan ‘SINNER. As I am'. Rebels is voor jou misschien anders dan voor mij, maar we weten allebei wel wat ermee wordt bedoeld. Wat ook telde is dat SINNER in elke taal makkelijk is uit te spreken.”
Na een jaar of tien stapte Hans eruit omdat hij zich wilde toeleggen op de winkel Bijvoet Sport en Dick Baart is verder gegaan in de telefonie en is momenteel een grote man bij Ziggo. Vanaf die tijd stond Paul op eigen benen en bouwde hij voortvarend aan het merk SINNER. Het begon met sportbrillen voor wintersporters, maar is tegenwoordig meer. "SINNER is een lifestylesportmerk en we hebben nu verschillende productgroepen. Voor de winter zijn dat zonnebrillen, handschoenen, mutsen, skibrillen, skihelmen, sokken, rugzakken, petten en accessoires en voor de zomer hebben we eveneens zonnebrillen, hoofdbedekking, tassen, kleding en slippers. Mijn talent is dat ik weet wat commercieel goed werkt.”
Wie de leeftijd van 50 bereikt, wil het nog weleens wat rustiger aan gaan doen. Geldt dat ook voor Paul? “Natuurlijk word je rustiger, maar ik blijf wel mezelf. Ik hou nog steeds van avonden die spontaan een beetje, zeg maar, ontsporen. Tijdens de Hardzeildagen in Muiden bijvoorbeeld duiken we met een groepje altijd het water in. Is dat wild? Valt wel mee toch? Ik ben al 26 jaar met dezelfde vrouw getrouwd, dus zo wild ben ik nu ook weer niet. Weet je, laat mij nou gewoon de dingen doen die ik doe, dan laat ik anderen ook de dingen doen die zij willen doen.” Inmiddels woont Paul weer in Weesp, op luttele meters van Bijvoet Sport. “Waar ik over tien jaar met SINNER sta? We moeten nu laten zien dat ons concept toekomstbestendig is en dat gaat lukken. Ik vind de toekomst alleen maar uitdagend.”

Uitgebreid interview op WeesperNieuws Extra