Weespers kunnen nog geen paspoort in Amsterdam halen.
Weespers kunnen nog geen paspoort in Amsterdam halen.

Sommige inwoners denken dat Weesp al Amsterdam is

WEESP Laatst meldde een inwoner van Weesp zich bij de balie van een Amsterdams stadsdeelkantoor om een paspoort aan te vragen. Dat is ruim twee jaar te vroeg, want pas in maart 2022 behoort Weesp tot de gemeente Amsterdam.

Op initiatief van WSP en GroenLinks roept de gemeenteraad het college van B en W op om de inwoners nog beter over de fusie te informeren. "Sommige mensen denken dat we al Amsterdam zijn." Wethouder Léon de Lange (D66) kan zich in de kritiek vinden. "Wij zitten erg in onze bestuurlijke bubbel, we moeten die communicatie inderdaad beter opzetten en timen”, zegt hij deze week in onze podcast De Collegekamer.

Belastingen

De vergissing met het paspoort is ergens best begrijpelijk, want ambtelijk is Weesp wel al gefuseerd en ook de aanslag voor de lokale belastingen komt al uit Amsterdam. Ook op andere terreinen zullen diensten al eerder overgaan naar Amsterdam dan de beoogde fusiedatum van maart 2022. Dat gebeurt uit praktische overwegingen, maar ook om de inwoners niet meteen met alle veranderingen tegelijk te confronteren. “We gaan rustig naar Amsterdam toe groeien", aldus de wethouder.

Volgende stap

Zoals vorige week gemeld, schaarde de gemeenteraad van Weesp zich eerder deze maand in overgrote meerderheid achter het bestuurlijk akkoord. Daarin staan afspraken tussen de colleges van Weesp en Amsterdam over de invulling van de gemeentefusie.

Nu de fusie zelf nog. Dat juridische traject wordt begin februari vervolgd met de behandeling van het herindelingsadvies.

Beluister de de podcast op weespernieuws.nl