Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Pixabay

'Dit kan iedereen overkomen, pas goed op als je geld pint'

Twee mannen vragen je de weg, blijkt even later je bankrekening geplunderd. Het overkwam een oudere dame uit Weesp vrijdagmiddag.

WEESP "Ik hoop dat iedereen zijn moeder of oma opbelt om te zeggen dat ze hun bankrekening moeten checken", begint Hawre Rahimi zijn verhaal. Het is namelijk zijn moeder die slachtoffer is geworden van deze babbeltruc.

Dinsdagochtend kon hij pas aangifte doen op het politiebureau, in de tussentijd ging hij zelf al op zoek naar camerabeelden van de vermoedelijke daders op de diverse plekken waar zijn moeders pinpas gebruikt is.
"Mijn moeder had vrijdagmiddag om kwart over twaalf geld gepind uit de bankautomaat in de Albert Heijn in winkelcentrum Hogeweij", vertelt Rahimi. "Ze heeft daarna boodschappen gedaan en contant afgerekend bij de kassa. Vervolgens is ze richting huis gelopen. Bij het speeltuintje tegenover het Vechtstede College zag ze twee mannen staan die stonden te overleggen. Ze riepen haar, in het Engels, maar mijn moeder had al wat argwaan en zei: 'I have to go.' Ze vervolgde haar weg. De mannen kwamen toen op haar af, lieten een grote plattegrond zien en vroegen de weg naar Rotterdam of Dordrecht. Ze moesten erheen voor hun vrouw, zeiden ze." Hoewel mevrouw Rahimi steeds maar weer 'nee' zei, bleven de mannen die grote kaart voor haar houden en leidden zo toch haar aandacht af. Een van de mannen zag ondertussen kans om de rits van haar tas, die over haar schouder hing, open te maken, haar portemonnee eruit te halen, daar de pinpas uit te halen en de portemonnee weer terug te stoppen, denkt Rahimi. "Ze vroegen op een gegeven moment waar het busstation was en gingen toen plotseling snel weg."

Mevrouw Rahimi had in eerste instantie niets door. Pas een paar uur later kwam ze erachter dat er ruim 1100 euro weg was, omdat ze thuis toevallig haar bankrekening checkte. Niet dat het veel had uitgemaakt, want het grootste deel van het geld was al binnen twintig minuten na het gesprek met de mannen gepind in Weesp, later ook in Hilversum. Weer later zijn er in verschillende plaatsen boodschappen afgerekend met de pinpas.

Tips politie

"Meekijken als iemand pint om de pincode te zien noemen wij shouldering", vertelt een woordvoerder van de politie. "Het is een gewiekste truc om daarna iemand zo af te leiden dat de pinpas ook gestolen kan worden. Wij raden aan om de pinpas onder je jas te bewaren, in een binnenzak. Zo maak je het extra moeilijk om hem te kunnen pakken. Als je pas toch ontvreemd is, is het zaak meteen de bank te bellen om de pas te laten blokkeren. Zet het telefoonnummer van je bank in de contactenlijst in je telefoon, zodat je op dat moment niet hoeft te zoeken", is nog een tip.

"Mijn moeder is een heel alerte dame en had al argwaan. Toch is het haar overkomen. Maar het had ook mij kunnen overkomen. Je wilt toch vriendelijk zijn en mensen helpen. Ik was er ook ingetrapt", zegt Rahimi.

Tijdens het pinnen keken ze mee over haar schouder

Uitgebreidere versie op WeesperNieuws Extra