'Dat stomme hek voor de City of Wesopa is een drama voor slechtzienden'

vervolg van pagina 1

Ziet u het voor u: zeventien raadsleden en, waarom niet, ook de wethouders, in een scootmobiel rijdend door Weesp om te ontdekken hoe ‘inclusief” Weesp echt is? Waarschijnlijk niet, maar dit is wel wat Felicia de Rooij-Van Melsen op het netvlies heeft. Zij heeft een missie: Weesp toegankelijker maken voor mensen met een handicap, en bewustwording is de basis.

Begin juni werd bekend dat Weesp een soort ‘College van mensen met een beperking’ kreeg dat de vinger aan de pols gaat houden bij gemeentelijk beleid. Officieel heet het een klankbordgroep. Dit was het resultaat van een initiatief van verantwoordelijk wethouder Léon de Lange en waarvoor onder andere twee informatiesessies werden gehouden. Die werden niet druk bezocht, en dat is zacht uitgedrukt.

Teleurstellend?

Voor de avondsessie waren helemaal geen aanmeldingen (er kwamen nog wel drie mensen spontaan opdagen) en de middagsessie werd door net geen tien Weespers met een beperking bezocht. Teleurstellend? Dat vond Cor van der Poel wel. De nog altijd zeer actieve oud-wethouder die aan een rolstoel gekluisterd is, had zich met anderen in de maanden vooraf beziggehouden met de toegankelijkheid van Weesp voor mensen met een beperking en vond de opkomst maar schraal. Maar De Lange vond het meevallen en vertelde bij WeesperNieuws Extra dat hij hoopte dat Weesp aan het einde van het jaar al een stuk 'ínclusiever’ zou zijn.

Niet de minsten

Dat is blijkbaar niet gelukt, want op 7 januari was er de eerste bijeenkomst van vier Weespers die samen de 'Actie toegankelijkheid' hebben opgezet. Dat zijn niet de minsten. Jonathan Sas kennen we als eigenaar van Nelis’ ijssalon en Jolien Vermeer en Hawra Rahimi zijn raadslid voor respectievelijk WSP en VVD. De vierde is Felicia de Rooij-Van Melsen, die het initiatief heeft genomen.

'Op de route naar de Triangel zijn 27 obstakels. 27! Dat geloof je toch niet?

De vier hebben een directe connectie met het onderwerp. Felicia heeft een beperking en is afhankelijk van een rolstoel of scootmobiel, Jonathan heeft ervaring met obstakels in het wegdek als gevolg van de ziekte van zijn veel te jong overleden vrouw en Vermeer en Rahimi hebben dezelfde ervaringen via een naaste. Ze weten dus waar ze het over hebben en volgens Felicia zijn de gezamenlijke ervaringen niet best. “Ik heb twee kleine kinderen en ik breng mijn dochter elke ochtend van de Heemraadweg naar de Triangel. Alleen op die route heb ik al 27 obstakels. 27! Dat geloof je toch niet?”

Politiek actief

Felicia is een mondig, nieuwsgierig en ondernemend type. Onlangs schoof ze aan bij de succesvolle cursus ‘Politiek actief’ van de gemeente en daar had ze contact met enkele raadsleden. "Die cursus heeft mij geïnspireerd om hiermee aan de gang te gaan en de raadsleden met wie ik sprak waren meteen enthousiast en hebben we het opgepikt.”

Veel mis

Volgens het viertal is er in Weesp nog steeds veel mis met de wegen en stoepen. “Elke hobbel, elke oneffenheid en elk gat in de weg geeft mij stress en pijn. Ik weet natuurlijk welke straten ik beter kan mijden, maar zelfs als ik een route rijd die wel oké is, zitten er obstakels in. En het is ronduit vervelend wanneer je moet omrijden omdat je ergens niet langs kunt.”

Voorbeelden

Ze schudt op verzoek een paar voorbeelden uit de mouw. “Het gevaarlijkste punt in Weesp vind ik zelf de Roskambrug. Het fietspad heeft daar een raar soort knikje. Op de fiets merk je dat niet, maar in een scootmobiel wel degelijk. Een bekend voorbeeld is ook de afwateringsgoot in de Slijkstraat. Ook dat merk je niet als je er loopt, maar het wegdek loopt richting de goot schuin af waardoor je als het ware naar die goot wordt gestuurd. Verder staat op verschillende plekken een lantaarnpaal op de stoep waardoor je er met een rolstoel niet langs kunt. Ook staan op veel plekken waar een blindengeleidestrook is, auto’s of fietsen geparkeerd. Zelf kom ik nooit in Aetsveld, maar het schijnt dat het daar nog erger is dan in het oude deel van Weesp. En op de Heemraadweg en Gemeenschapspolderweg staan grote bomen met wortels die het wegdek hebben vernield.”

Beeldbepalend

Die bomen zijn, zo realiseert Felicia zich, niet zo makkelijk op te lossen. Die zijn beeldbepalend voor deze straten en er zal niet snel het besloten worden om deze te kappen. Maar te steile drempels, gaten in de weg, een lantaarnpaal midden op de stoep en fout geparkeerde auto’s en fietsen, dat kan volgens haar allemaal redelijk snel zijn verholpen.

Fixi

“Nu moet ik zeggen dat als er iets wordt gemeld in de Fixi-app dat het over het algemeen snel wordt verholpen”, zegt ze. “Maar er zijn ook situaties waar we al maanden geleden iets over hebben gezegd en waar niets aan gebeurt. Een stoep waar bij een kruising geen verlaging is, dat moet toch snel kunnen worden verholpen?” En daar gaat het haar niet alleen om. “Het gaat ook om bewustwording. Veel mensen parkeren hun auto lukraak op een plek waar een scootmobiel niet meer door kan omdat dat ‘wel even’ kan. Maar even is voor iemand die er niet langs kan helemaal niet even.”

Facebook

Het bericht over de eerste vergadering van de actiegroep (“Laten we het zo maar even noemen”) deelde ze op Facebook met de vraag erbij of Weespers ook obstakels kenden. Die waren er. Peter Jansen van hotel Het Hart van Weesp bijvoorbeeld liet weten dat voor zijn hotel aan de Herengracht een lantaarnpaal de doorgang belet. Hij deed meteen de suggestie om de paal weg te halen en te vervangen door een wandlamp.

Ook de watergoot in de Slijkstraat en, volgens Doortje Verheul, “dat stomme hek voor de City of Wesopa, vooral voor mensen die slechtziend zijn” werden meteen genoemd. Wat Felicia betreft kunnen er nooit teveel meldingen komen. Voor alle Weespers heeft zij dan ook een paar tips. “Ziet u een kapotte stoeptegel, meld dit dan in de Fixi-app. Ziet u iemand de weg blokkeren, spreek die persoon dan rustig aan. Kijk om u heen, en wees bewust van uw acties”, laat ze weten.

De route die half april wordt afgelegd door zoveel mogelijk raadsleden in een scootmobiel.

In gang gezet

Natuurlijk weten Felicia en de drie andere 'actievoerders' dat er vorig jaar iets in gang is gezet. Maar blijkbaar gaat het niet snel genoeg Of, zoals Felicia het zegt “Ik zie er niet veel van.” Om die reden is ze reuze blij met de raadsleden Vermeer en Rahimi in de groep, want dan staat het meteen op de kaart bij de politiek. En om de andere raadsleden te bereiken, staat er medio april een ludieke actie op stapel. Dan willen zij dat alle raadsleden op een scootmobiel een route door Weesp afleggen om aan den lijve te ervaren welke obstakels er zijn. Zij beseft daarbij dat er slechts één route wordt genomen. het is niet anders. Heel Weesp op die manier ‘onderzoeken’ is gewoon geen doen.

Volgende generatie

“Wat we hopen te bereiken? Dat er problemen worden opgelost en dat ook de politiek zich bewust wordt van deze situatie. En het zou mooi zijn als er obstakels kunnen worden voorkomen. Bij een nieuwbouwwijk of bouwproject kun je je bijvoorbeeld vooraf afvragen of het wel slim is om ergens een boom of lantaarnpaal te planten. Knelpunten opgelost, bewustwording, begrip voor de situatie en aandacht voor de volgende generatie; als we dat weten te bereiken, is onze missie geslaagd.”