Rustig en droog, vanaf zondag zacht en wisselvallig

Het weer staat onder invloed van een langgerekt zeer krachtig hogedrukgebied. De luchtdruk liep maandag op tot 1048 hPa. De hoogste luchtdruk in januari sinds 1932. Het hoog strekt zich uit vanaf de oceaan tot boven Oost-Europa. Vanaf zondag verliest het hoog aan invloed. Met een zuidwestelijke stroming komt dan weer de aanvoer van zachte oceaanlucht op gang.

Donderdag en vrijdag

Donderdag en vrijdag verlopen droog. Vooral in de nacht naar vrijdag wordt lichte vorst verwacht (tot -3°C). In de middag oplopend tot circa 5°C. Zowel donderdag als vrijdag kan de zon door de in de nacht ontstane mist of lage bewolking heen breken, maar mist kan op meerdere plaatsen ook hardnekkig zijn. Er staat een meest zwakke tot matige zuidoostenwind.

Het weekeinde

Zaterdag neemt de bewolking toe. Later op de dag kan er wat lichte regen of motregen vallen. Bij een naar zuidwest draaiende wind loopt de temperatuur op tot zo'n 8°C. Zondag trekt de wind aan tot krachtig. Er volgen dan enkele perioden met regen. Later klaart het mogelijk wat op. De nachtvorst verdwijnt en zondag loopt de temperatuur overdag op tot circa 10°C.

Weetje

Al zijn daar nog steeds geen aanwijzingen voor, maar er zijn voorbeelden dat de winter pas in februari goed op gang komt. Een extreem voorbeeld is februari 1956, toen na lang zacht februariweer zelfs de koudste wintermaand van de 20ste eeuw werd. Recenter volgde in februari 2012 nog een koudegolf en ook eind februari/begin maart 2018 kon er geschaatst worden.