Het bouwrijp maken van de grond naast Albert Heijn is inmiddels begonnen.
Het bouwrijp maken van de grond naast Albert Heijn is inmiddels begonnen.

Er komt dus een Vomar - en daar vindt Weesp iets van

Naast de Albert Heijn aan de Achtergracht komt nog een tweede supermarkt: voordeelmarkt Vomar. WeesperNieuws peilt de reacties.

WEESP De Facebookpagina van het WeesperNieuws ontplofte zowat toen we vorige week meldden dat er aan de Achtergracht een Vomar komt. Veel Weespers vinden daar wat van. We zochten contact met de mensen achter de opvallendste reacties en stonden ook nog een tijdje bij het bouwterrein om meningen te polsen.

We geven het meteen toe: een half uurtje blauwbekken in de kou en af en toe wat mensen aanspreken, is geen representatief onderzoek. Maar toch: wat opvalt is dat de meeste mensen die wij spreken niet per se een supermarkt op deze plek wilden. "Daar zijn er al genoeg van in Weesp", om met de woorden van meneer Van der Neut (78) te spreken. Hij had op het braakliggende terrein naast de Albert Heijn liever een Action zien verrijzen. En die opmerking wordt vaker gemaakt - al jaren trouwens.
Rianne (30) is wél blij met de aangekondigde komst van de discountsupermarkt. "Ik ben chronisch ziek en moet hierdoor rondkomen van het minimum. Als je elk dubbeltje moet omdraaien, is het fijn als er een goedkopere supermarkt in Weesp zit. Ik zag op Facebook wat neerbuigende reacties voorbijkomen. Dat vind ik flauw, want je kunt niet in andermans portemonnee kijken. Voor een grote groep Weespers is een discountsupermarkt echt een verademing." Voor haar betekent het dat ze straks de goedkope boodschappen niet meer bij de Lidl in Muiden hoeft te halen.

A-merken

Imane is teleurgesteld dat het een Vomar wordt. "Ik had me verheugd op een échte discountsupermarkt, zoals de Lidl, Aldi of Dirk. Ik heb bij de Vomar gewerkt en weet dat het assortiment niet al te uitgebreid is en relatief veel duurdere A-merken bevat. Naar mijn mening had Weesp meer gehad aan een echte budgetwinkel."
De 78-jarige meneer Van der Neut staat met een dikke muts op zijn fiets op slot te zetten bij de Albert Heijn op de Achtergracht. Als ze het hem hadden gevraagd, had er hier een Action verrezen: "Dat is een winkel die ik echt mis in Weesp, supermarkten zijn er al genoeg."
Verderop staan twee dames te praten. De oudste van de twee laat weten dat ze vooral blij is dat er (weer) een tweede supermarkt in het centrum komt: "Als ik nu misgrijp, moet ik naar winkelcentrum Hogeweij of naar Aetsveld. Ik fiets nog, maar er zijn ook mensen van mijn leeftijd die dat niet meer durven of kunnen."
Dan komt het echtpaar Stegeman de Albert Heijn uit lopen. Mevrouw is verbaasd dat Ahold, het moederbedrijf van AH, akkoord is gegaan met een Vomar: "Ik zou denken dat Vomar nog te veel een concurrent is. Ik had eerder een Lidl verwacht." Haar man maakt een opmerking die we vaker horen: "Met straks ook een supermarkt in de Bloemedalerpolder heeft Weesp genoeg boodschappenwinkels. Ik had hier liever een andere winkel gezien. Een herenmodezaak bijvoorbeeld, of een C&A."

Volgend jaar

De Weesper Vomar gaat volgens planning in maart 2012 open.

Liever een Action, supermarkten zijn er al genoeg