Bewolking, periode met regen en zacht

Veel bewolking, perioden met regen, aanhoudend zacht, met een zuidwestelijke stroming aan het roer die continue zeer zachte lucht aanvoert. Smaakmakers zijn daarbij oceaandepressies die in de winter de 'warme' weersystemen zijn. Hogedrukgebieden blijven op afstand. De depressies zorgen niet alleen voor regelmatig regen en soms veel wind.

Donderdag en vrijdag

Donderdag en vrijdag passeert een actieve randstoring. Dan wakkert de wind stevig aan. Van donderdag tot en met zondag trekt een bonte stoet aan fronten en storingen naar het Noordzeegebied. Daardoor dagelijks perioden met regen en soms een buiig weertype met tussendoor enkele opklaringen. Nu en dan wakkert de zuidwesten tot westenwind stevig aan tot krachtig of hard.

Het weekeinde

In het weekeinde loopt de temperatuur op tot een waarde van tussen 10 en 13 graden. Ook in de nachten blijft de temperatuur royaal boven het vriespunt. In de loop van de volgende week is er kans op een iets kouder weertype, hoewel winterweer met vorst van betekenis nog niet te verwachten is.


Weetje

Januari zal zeker in de top 10 van zachtste januarimaanden terecht komen met een gemiddelde van iets boven 7.0°C. Waarschijnlijk een record. Dat staat tot dusver op januari 2007 met 7.1°C. Vorig jaar werd het 5.6°C gemiddeld. Deze maand zal mogelijk eindigen als een januari met een normale hoeveelheid neerslag (65 mm), maar wel vrij somber met nog geen 40 zonuren tegen 65 normaal.