Het lichtmonument kan worden bezocht in de hal van het stadhuis.
Het lichtmonument kan worden bezocht in de hal van het stadhuis. Foto: Gemeente Weesp

Op 29 april 1942 waren alle Weesper Joden weg

WEESP In de hal van het stadhuis van Weesp staat het tijdelijke Holocaust-lichtmonument ‘Levenslicht’.

Het was die dag precies 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, het internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. ‘Levenslicht’ werd op 16 januari gepresenteerd in Rotterdam. Het bestond uit 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland. De ontwerper is kunstenaar Daan Roosegaarde. Het grote monument is vervolgens opgedeeld in 170 kleine varianten die in vele gemeenten in Nederland zijn geplaatst, waaronder Weesp.
De opdeling van het lichtmonument over de gemeenten verwijst naar het feit dat de Joden, Roma en Sinti die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord, plaatsgenoten of buren waren. In zijn boek 'Geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Weesp’ schrijft Dick van Zomeren dat er begin 1941 in Weesp 32 Joodse vrouwen en 36 Joodse mannen stonden geregistreerd. Vaak families die al generaties lang in de stad woonden, vaak ook bekend van een winkel in de stad. Ze kregen in 1942 het bevel om de stad uiterlijk 29 april te verlaten en zich, in afwachting van hun transport naar Westerbork, in Amsterdam te vestigen. Op die 29e april vertrok de grote groep tot het laatst gebleven Weesper Joden, slechts voorzien van handbagage, te voet naar het station. Alleen Belia de Vries keerde na de deportatie behouden terug. De nazi's brachten met zekerheid 57 van de Weesper Joden om. Twee mannen gelden nog altijd als vermist en twee ’gemengd’ gehuwde vrouwen werden niet gedeporteerd, terwijl ook de half-Joodse Ruth Heumann na de bevrijding even naar Weesp terugkeerde. Vijf doken er onder en overleefden zo de oorlog.

Het lichtmonument is de komende tijd voor iedereen te bezichtigen in de hal van het stadhuis tijdens de openingstijden van de gemeente.