Op 19 oktober 2017 stroomde de Grote Kerk in Weesp vol toen er nog een keuze was tussen Amsterdam en Gooise Meren.
Op 19 oktober 2017 stroomde de Grote Kerk in Weesp vol toen er nog een keuze was tussen Amsterdam en Gooise Meren. Foto: André Verheul

Amsterdam, we komen eraan!

WEESP Gesteund door veertien Weespers die de kernwaarden van de stad vertegenwoordigen, trekt het college van B en W vrijdag naar Amsterdam. Ze zullen getuige zijn van de ondertekening van het bestuursakkoord door de burgemeesters Bas Jan van Bochove en Femke Halsema.

In 2022 gaat Weesp op in Amsterdam. De gemeenteraad van Weesp neemt daar morgen (6 februari) het finale besluit over. De Amsterdamse raad ging vorige week al akkoord. Alles duidt erop dat de Weesper raad ook groen licht geeft, dus is voor vrijdag alvast café-restaurant De Ysbreeker aan de Weesperzijde in Amsterdam afgehuurd voor de gezamenlijke ondertekening.
Een locatie die past bij de historische band tussen beide steden. Het is vernoemd naar de ijsbreker die er van 1702 tot 1860 voor de deur lag. ‘s Winters baande deze zich een weg door het ijs tussen de Vecht en de Amstel. Hierdoor werd de weg vrijgemaakt zodat de Amsterdamse bierbrouwers het zuivere water uit de Vecht aangeleverd konden krijgen.
Aan het toetreden tot Amsterdam is een grondig proces voorafgegaan. Zo was er in oktober 2017 een drukbezochte 'pitch' in de Grote Kerk waarbij de locoburgemeester van Amsterdam en de burgemeester van Gooise Meren dongen naar de hand van de Weespers. De gemeenteraad van Weesp koos voor Amsterdam, een uitslag die via een referendum werd bevestigd.

13