Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk.
Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk.

De vlag van Wesop

Veel Weespers kennen de vlag van Weesp. Deze wappert dag en nacht: horizontale banen blauw, wit en blauw met in de middelste witte baan twee zwarte letters WS. Tot een paar jaar terug hing deze vlag aan de, nu troosteloos lege, vlaggenmast voor het stadskantoor. Ook werd openbaar dat enkele raadsleden geen verklaring konden geven voor de letters WS in de vlag. Feiten die laten zien, dat het misschien tijd is om aandacht te besteden aan deze vlag.

Weesp is eeuwenoud. Stadsrechten ontving Weesp bijna 665 jaar geleden. Zo'n eeuwenoud stadje heeft natuurlijk een historische stadsvlag. Die vlag is op 13 juli 1595 vastgesteld. De resolutie daarover van de Staten van Holland en Westvriesland (geen schrijffout) moest een einde maken aan een uit de hand lopende ruzie over tolheffing bij Muiden, tussen schippers uit Muiden en uit Weesp. Maar, hoe gaat dat? De stadsvlag raakte in onbruik en in vergetelheid. Er waren een Comité tot Behoud van de Weesper Vlag(!) en een plaatselijke ontwerper nodig om de historische vlag met een hedendaagse ontwerp weer te kunnen laten wapperen. Dit jaar is het 425 jaar geleden dat de vlaggen van Muiden en Weesp werden vastgesteld. De stad Weesp heette toen Wesop. De W en de S van WeSop kwamen in de vlag. Net als de M en D van MuiDen. In de loop van de eeuwen is de letter 'o' uit Wesop weggevallen en werd de stad Weesp genoemd. Elke Weesper weet: de naam die nergens op rijmt.

Nu het stadje Weesp wordt ingelijfd bij Amsterdam is het misschien goed om een 'Dag van Weesp' vast te stellen. Zoals Bonaire, onderdeel van Carïbisch Nederland, de Dia di Boneiru (Dag van Bonaire) heeft. In de overeenkomst met Amsterdam over 'De dag van Weesp' legt het Weesper stadsbestuur natuurlijk vast dat deze dag eeuwig gevierd dient te blijven worden. Dat moet niet moeilijk zijn voor een college dat de mond vol heeft over eeuwigdurende erfpacht. De datum voor 'De dag van Weesp' zou zomaar 13 juli kunnen zijn: de dag van de vlag van WeSop. Of niet soms?