De ambtelijke fusie in 2019: Van Bochove en Halsema snijden de taart aan.
De ambtelijke fusie in 2019: Van Bochove en Halsema snijden de taart aan.

Niet voor iedereen een feestje, wel een moment om bij stil te staan

vervolg van pagina 1

De Weesper burgemeester Bas Jan van Bochove wil de ondertekening van het bestuursakkoord in de Ysbreker geen feestelijke gebeurtenis noemen. "Er zijn Weespers voor wie het samengaan met Amsterdam geen feest is. Maar het is wel een moment om bij stil te staan."

Al in 2005, nota bene het jaar waarin Weesp uitgebreid 650 jaar stadsrechten vierde, maakte een bestuurskrachtonderzoek van de provincie duidelijk dat Weesp te zwak werd om de gemeentelijke taken nog naar behoren uit te voeren. Een poging om met Muiden, Naarden en Bussum tot één gemeente te komen mislukte in 2012 na tegenwerking van Bussum. Vervolgens pakten samenwerkingen met Stichtse Vecht en Wijdemeren slecht uit. Onder leiding van de in 2014 aangetreden waarnemend burgemeester Van Bochove trok Weesp de regie naar zich toe. Aan 'de samenleving' werd de vraag voorgelegd welke bestuurlijke toekomst het beste was voor de inwoners van Weesp. Tijdens een eerste bijeenkomst in april 2016 in Oversingel was het nog niet heel druk, maar het besef daalde in dat de dagen van Weesp als zelfstandige gemeente geteld waren. Een half jaar later hakte de gemeenteraad de knoop door: Weesp kon niet zelfstandig blijven. Ook bleek de raad al twee potentiële fusiepartners gekozen te hebben: Gooise Meren en Amsterdam. Vele meedenksessies, toekomstpanels en bewonersavonden later viel de keuze op Amsterdam. De raad nam die beslissing in 2018, gesteund door een referendum. De fusie werd een tweetrapsraket, waarvan de ambtelijke fusie in juni 2019 al is afgeworpen. In 2022 volgt de bestuurlijke fusie.
De raad stelde samen met de inwoners een lijst van 14 belangrijke en waardevolle punten op die Weesp als onderdeel van Amsterdam wil behouden. Beide colleges onderhandelden de afgelopen maanden over hoe Amsterdam na de fusie omgaat met deze kernwaarden. Afspraken daarover zijn vastgelegd in het bestuurlijk akkoord dat vrijdag in de Ysbreker officieel wordt ondertekend door de burgemeesters van Weesp en Amsterdam: Bas Jan van Bochove en Femke Halsema. Een ander (juridisch) document, het herindelingsontwerp, ligt nog acht weken ter inzage. Inwoners, instanties en buurgemeenten kunnen in die periode hun zienswijze indienen. Vervolgens beoordelen beide gemeenteraden of het herindelingsontwerp op basis van die zienswijzen nog aangepast of aangevuld moet worden. Dan wordt het ontwerp een definitief advies. Dat gaat via Gedeputeerde Staten van Noord-Holland naar de minister van Binnenlandse Zaken. De minister maakt er een wetsontwerp van dat door de Tweede en Eerste Kamer moet worden goedgekeurd. Als tot slot de Koning zijn handtekening onder de wet plaatst, is Weesp als zelfstandige gemeente opgeheven en valt de stad (die Weesp blijft heten) onder het gemeentelijk bewind van Amsterdam.
De beoogde datum is 16 maart 2022, de dag van de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen. Weespers mogen dan hun stem uitbrengen voor de gemeenteraad van Amsterdam én voor een nieuw te vormen Weesper bestuurscommissie.

Meer op WeesperNieuws Extra in de bundel Fusie Amsterdam