Henri Wierper in 1991 in zijn stoffeerderij aan de Herengracht.
Henri Wierper in 1991 in zijn stoffeerderij aan de Herengracht. Foto: Andre Verheul sr

Rasondernemer die Weesp graag promootte

WEESP Henri Wierper is maandag op 90-jarige leeftijd overleden. Onder meer als ondernemer en secretaris van de VVV verwierf hij de status van bekende Weesper.

Wierper Sfeershop (vloerbedekking, gordijnen, slaapcomfort) was 140 jaar een begrip in Weesp. Het was een familiebedrijf, met op het laatst een vestiging aan de Herengracht die in 1993 werd overgedaan aan Ada Bootsman. Tot zij de zaak in 2012 sloot, werd ze nog vaak aangesproken als 'mevrouw Wierper'.
Henri (die zich ook wel Harry liet noemen) zette zich daarnaast in voor vele verenigingen en besturen. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In het oog sprong zijn jarenlange inzet voor de VVV, die later VVW ging heten. Daarover gaf hij afgelopen zomer aan WeesperNieuws Extra een zeldzaam interview. "Samen met wat andere winkeliers werd ik actief om Weesp weer wat beter op de kaart te zetten buiten Weesp. We organiseerden leuke activiteiten, zoals drakenbootraces op de Vecht", zo herinnerde hij zich die tijd van dertig jaar geleden. Het VVV-kantoor was toen een kleine ruimte achter de toenmalige winkel van Ruitenbeek. Dat veranderde toen de VVV de beschikking kreeg over een mooie ruimte aan de Hoogstraat. "Het was zo'n leuke tijd. We waren vaak open en dus breidden we ook de vrijwilligersgroep uit. Dames waren in de meerderheid. Ik had de tijd, ik ging er iedere dag even naartoe. Het waren leuke mensen en het was er gewoon gezellig." In die tijd was Wierper vaak op zoek naar leuke artikelen om in de VVV-winkel te verkopen, vaak met hulp van zijn vrouw. Lachend: "Mijn grootste miskoop was een partij van 200 vingerhoedjes. Ik dacht: leuk! Maar geen toerist wilde ze hebben. Misschien liggen ze nog steeds in het magazijn."

Op vrijdag 7 februari is er een afscheidsbijeenkomst op begraafplaats Carspelhof.