Op het dak van basisschool De Triangel liggen sinds vier jaar zonnepanelen.
Op het dak van basisschool De Triangel liggen sinds vier jaar zonnepanelen. Foto: De Triangel

Coaches helpen Weespers energie besparen

Energiecoaches. Ze helpen particulieren om structureel zuiniger met energie om te springen. Wethouder Maarten Miner heeft er alle vertrouwen in.

WEESP De energiecoach is geen initiatief van de gemeente, maar van Platform Weesp Duurzaam. Maar de gemeente is er hartstikke blij mee, want dit past uitstekend in de doelstelling van het gemeentebestuur om Weesp in 2030 energieneutraal te laten zijn.

Vandaar dat er aandacht aan werd besteed op de gemeentepagina afgelopen week in WeesperNieuws en vandaar ook dat Maarten Miner er als wethouder van onder andere Milieu en Duurzaamheid er in onze podcast van deze week graag reclame voor maakt. Bovendien nam de gemeenteraad onlangs een motie van de PvdA aan waarin de gemeente wordt gemaand meer informatie te verstrekken over energiebesparing voor mensen met een smalle(re) beurs, bijvoorbeeld mensen die in een sociaal huurhuis wonen. Miner: “Je kunt je voorstellen dat mensen met een koopwoning zelf maatregelen kunnen nemen om energie te besparen, bijvoorbeeld door zonnepanelen te leggen op hun dak. Maar als je een huurhuis hebt en je hebt geen dak waarover je kunt beschikken, kun je ook geen zonnepanelen plaatsen. En als een ander dan jij verantwoordelijk is voor bijvoorbeeld het isoleren van je woning en die ander doet dat niet, dan ben jij de pineut.”
De energiecoaches gaan zelf op de mensen af, maar Miner ziet voor het adviseren van mensen wellicht ook een rol weggelegd voor organisaties die Weespers al op een ander terrein helpen. Immers, meent hij, als je toch al binnen bent, kun je net zo goed ook even kijken of er wat te verbeteren valt op energiegebied en dan is een telefoontje naar de energiecoach zo geregeld. De energiecoaches zijn overigens vrijwilligers die een opleiding krijgen waarin ze leren waar ze op moeten letten en ook hoe ze mensen te woord moeten staan.

Regionale Energie Strategie

Met de energiecoaches moet de burger worden bereikt, maar intussen gebeurt er nog meer op het gebied van duurzaamheid. Woensdag 5 februari is er bijvoorbeeld ’s avonds in het stadskantoor (vanaf 19.00 uur) een bijeenkomst waar Weespers wordt gevraagd input te leveren over de Regionale Energie Strategie, de RES. Dit is van een heel ander niveau dan de energiecoach. In de RES, die onderdeel is van het vorig jaar gesloten Klimaatakoord, leggen gemeenten vast in hoeverre een gemeente in een bepaalde regio (Weesp valt onder Noord-Holland Zuid) kan bijdragen aan duurzame opwekking van energie. Anders gezegd: het gaat om de kansen die er zijn om grootschalig wind- of zonne-energie op te wekken.
Er is al het nodige voorwerk gedaan. Woensdag worden er drie scenario’s voorgelegd waarin staat welke mogelijkheden er zijn. Daarna buigen de bezoekers zich in drie verschillende groepen over deze scenario’s. “De bedoeling van deze avond is dat we gaan vaststellen hoe de bevolking van Weesp tegen de RES aan kijkt”, legt Miner uit.

Onze podcast De Collegekamer gaat ook over dit onderwerp. Te beluisteren op weespernieuws.nl