Geen jeugdraad, maar politiek spel scholieren

WEESP Een jongerenraad, zoals opgenomen in het coalitieakkoord van WSP, GroenLinks en D66, komt er niet. In plaats daarvan stelt het college van B en W voor om met basisschoolleerlingen het spel Democracity te spelen.

Het spel is gericht op kinderen die in de hoogste twee klassen van de basisschool zitten. Alle basisscholen in Weesp worden uitgenodigd om deel te nemen aan dit educatieve spel dat niet op school, maar in de raadzaal wordt gespeeld. Het is de bedoeling om het nog dit schooljaar te regelen. Aan zo'n spel heb je uiteindelijk meer dan aan een jongerenraad, zo is het college van mening. Een jongerenraad klinkt leuk, en diverse gemeenten hebben er ook een ingesteld, maar het nadeel is dat het altijd bij vrijblijvende discussies blijft. Bovendien voelt vaak hooguit een kleine groep zich ertoe aangetrokken.

Stad levendig maken

Democracity is ontwikkeld door de organisatie ProDemos. Deze organisatie noemt zich 'Huis voor democratie en rechtsstaat' en is onder andere bekend van rondleidingen voor kinderen en jeugd in de Tweede Kamer en in rechtbanken. Bij dit interactieve spel maken de deelnemers voor het eerst kennis met het begrip democratische besluitvorming. Basis is een stad met alleen woningen en waar niets te doen is. Die stad moet levendig worden, maar ook veilig, er moet aandacht zijn voor milieu en sportvoorzieningen en noem alles maar op wat een stad tot een stad maakt.