Meedenken over geschikte plekken om duurzame energie op te wekken.
Meedenken over geschikte plekken om duurzame energie op te wekken. Foto: gemeente Weesp

Zonne-energie lijkt beste optie

WEESP Hoe kunnen we in de toekomst in Weesp energie duurzaam opwekken. En zetten we dan in op windenergie, zonne-energie of een combinatie. De deelnemers aan de Weesper bijeenkomst over de Regionale Energie Strategie leken het meest te voelen voor zonne-energie.

Ongeveer vijftig Weespers praatten vorige week mee tijdens een bijeenkomst in het stadskantoor over de Regionale Energie Strategie (RES). In het Klimaatakkoord is vastgelegd dat in Nederland de CO2-uitstoot in 2030 met de helft verminderd moet zijn ten opzichte van 1990. Om dat te bereiken wordt in energieregio's samengewerkt. Er zijn er 30 in Nederland. Weesp valt in de energieregio Noord-Holland Zuid en daarbinnen dan weer in de deelregio Gooi en Vecht.

Aan de hand van een drietal scenario’s en bouwstenen dachten de deelnemers na over geschikte plekken voor het opwekken van duurzame energie. Veel aanwezigen zien vooral mogelijkheden voor het opwekken van zonne-energie in het stedelijk gebied. Ze willen dat bereiken door in te zetten op het plaatsen van zonnepanelen op platte daken. Ook werden zij enthousiast van het overkappen van bruggen met zonnepanelen of het plaatsen van panelen langs snelwegen en spoorwegen. De meeste deelnemers waren het eens dat het unieke landschap van Weesp zich niet leent voor het plaatsen van grootschalige zonneweides. Maar: “Je kunt niet te veel uitsluiten. Je hebt wel meters nodig, met kleine beetjes ga je het niet redden", zei een van de deelnemers.
Alle opmerkingen en ideeën zijn gebundeld en komen samen met de ideeën uit de andere gemeenten in de Gooi- en Vechtstreek en bijvoorbeeld Amsterdam in de RES Noord-Holland Zuid. Nog voor de zomer zullen de gemeenteraad van Weesp en de provincie Noord-Holland zich over deze RES uitspreken.