De Weespers die de veertien kernwaarden vertegenwoordigen zijn bij de ondertekening in Amsterdam.
De Weespers die de veertien kernwaarden vertegenwoordigen zijn bij de ondertekening in Amsterdam. Foto: Hans Peijs

Het resultaat van wat Amsterdam en Weesp bindt

Van open polders tot een vorm van zelfbestuur. Amsterdam belooft tegemoet te komen aan de wensen van Weesp.

vervolg van pagina 1

De ondertekening van het bestuurlijk akkoord zelf was een plechtig, maar aan de andere kant ook luchtig, moment. De vier ondertekenaars (burgemeester Femke Halsema en wethouder Rutger Groot Wassink namens Amsterdam en burgemeester Bas Jan van Bochove en wethouder Léo de Lange namens Weesp) werd gevraagd hoe zij terugkijken op het fusieproces. Dat leverde alleen maar mooie woorden op.
Er was geen ijsbreker nodig in de onderhandelingen tussen beide steden. Halsema zei het vooral mooi te vinden dat Weesp nu deel gaat uitmaken van het Amsterdamse gedachtegoed. "Wij zijn Weesp en de Weespers daarvoor heel erg dankbaar." Van Bochove vond het tekenend dat onder de 18 betrokken Weespers ook personen zijn die liever hadden gezien dat Weesp zich had aangesloten bij Gooise Meren. "Het is mooi dat zij er ook bij zijn om de volgende stap te zetten." Groot Wassink memoreerde dat er soms best pittige gesprekken zijn geweest, maar dat vooral geldt 'eind goed al goed'. "Soms stuur je elkaar na een bijeenkomst een geagiteerd appje, maar dat was het dan ook wel. Uiteindelijk is veel meer gekeken naar wat ons bindt dan wat ons scheidt, waarbij Weesp zich niet te klein moest maken en Amsterdam zich niet te groot. Ik had op voorhand gedacht dat het meer gedoe zou opleveren." De Lange vond het vooral een mooie periode. "In de aanloop nar het proces zat soms emotie en vooral de laatste maanden waren heel intensief, waarin heel veel is gebeurd, maar waarin we een mooi resultaat hebben gehad."
Het bestuurlijk akkoord ligt vast, maar voor het herindelingsontwerp geldt dat er zienswijzen kunnen worden ingediend. Het is de eerste halte in de reis richting Tweede en Eerste Kamer.

Weesp tekent, Amsterdam kijkt tevreden toe.