De Kostverlorenlocatie in de wijk Hogewey.
De Kostverlorenlocatie in de wijk Hogewey.

Van de lezers

Teloorgang openbaar groen

In 2014 heeft de gemeenteraad in de structuurvisie vastgelegd, dat de wijk Hogewey veel te weinig en te versnipperd groen heeft. Je zou dan verwachten dat in het kader van de klimaatverandering en de verminderende biodiversiteit extra geïnvesteerd wordt in een vergroening. Maar helaas, het tegendeel is waar.
1. Een bomenrijk gemeentelijk plantsoen aan de Sinnigvelderstraat, aan drie zijden omgeven door flatwoningen, is verkocht aan een projectontwikkelaar die er 4-hoog gaat bouwen. De omwonenden zijn niet vooraf over deze ingrijpende verslechtering van hun woonomgeving geïnformeerd, anders hadden ze toen al massaal tegen dit plan geprotesteerd. Hoezo participatie en inspraak? En er komt zelfs geen snipper openbaar groen voor terug, hoewel de gemeenteraad had bepaald dat als er groen verloren zou gaan, dit ‘robuust en aaneengesloten’ binnen het plangebied (!) zou worden gecompenseerd. De raad neemt omwonenden én zichzelf niet serieus, als deze tegenstrijdigheid niet wordt teruggedraaid. Het is ronduit volksverlakkerij dat sommige politici beweren dat er nog niets vastligt en dat de belangrijkste bezwaren van de omwonenden zullen worden weggenomen.
2. Binnenkort zal ook op de Kostverlorenlocatie ruim 600 m2 openbaar groen verloren gaan, omdat het bouwvlak van de nieuwe woningen aanzienlijk groter is dan dat van de voormalige Kostverlorenflat. De combinatie van bouwhoogte, verlies van groen en parkeerdruk heeft tot veel verzet van omwonenden geleid. Bij dit project heeft het college wel meerdere malen met omwonenden gesproken, maar niet met open vizier; bepaalde afspraken met Ymere zijn verzwegen of ontkend. En tot op heden heeft de gemeente in geen enkel opzicht de omwonenden gesteund. Zelfs niet als de enige belanghebbende Ymere is, die als projectontwikkelaar van koopwoningen hoger mag bouwen dan door de raad vooraf is bepaald.
Kortom, is het groen bij dit college en bij deze gemeenteraad wel in goede handen?
Stichting Bewonersbelangen Weesp, Anton van Daalen