De Meidoornflat kan bovenop ook van glas worden.
De Meidoornflat kan bovenop ook van glas worden. Archieffoto: Christian Pfeiffer

Iedereen kan zonnedeler van de Meidoornflat worden

Overal steken initiatieven op om te verduurzamen. Zo kun je nu als particulier investeren in zonnepanelen op de Meidoornflat.

WEESP Het dak van de Meidoornflat ziet er straks bijna net zo uit als de gevel van het complex. Ook boven op de flat komen namelijk honderden glazen panelen, alleen dan met zonnecellen erin. Iederzon zoekt voor dit zonnepanelenproject zogenoemde zonnedelers. Dat kunnen bewoners van de flat zijn, maar het hoeft niet.

Een onderdeel van het Klimaatakkoord is om bestaande woningen energiezuiniger te maken. Voor een koopwoning zijn er diverse mogelijkheden en regelingen, maar in het geval van een huurwoning is het voor de bewoners lastiger om aan verduurzaming te doen. Zeker als je in een grote flat woont. In dat geval ligt de opgave bij de woningcorporatie en dat leidt tot nieuwe initiatieven. In Weesp is verhuurder Ymere in zee gegaan met Iederzon. Dit bedrijf installeert en verhuurt in opdracht van Ymere zonnepanelen aan de huurders. In het geval van een eengezinswoning kan dat met een paneel op het dak, maar hoe doe je dat in een flat met tientallen appartementen onder hetzelfde dak? Het antwoord is: door zonnepanelen te delen, crowdfunding eigenlijk. Iedereen kan hieraan meedoen. Mensen die in de Meidoornflat wonen bijvoorbeeld. Of mensen die elders in Weesp wonen maar zelf geen zonnepanelen kwijt kunnen. Zelfs van buiten Weesp kun je inschrijven. Er is € 330.000,- nodig voor het aanschaffen van 831 zonnepanelen. Die komen niet alleen op het dak van de flat in Weesp, maar ook op Ymere-daken in Hoofddorp en Haarlem. Iederzon heeft al € 231.250 bijeen (70%).
Iederzon Weesp werkt met obligaties. Met één ZonneDeel van 25 euro wordt jaarlijks 14,10 kWh opgewekt, genoeg om een 8 Watt ledlamp 1762 uur te laten branden. De investeerders ontvangen hiervoor de marktconforme stroomprijs en krijgen na 15 jaar hun inleg terug. Klanten van stroomleverancier Greenchoice (de samenwerkingspartner van Iederzon) hebben extra voordeel. Investeren kan dus al vanaf 25 euro. Boven de 500 euro wordt er een korte investeerderstoets (vragenlijst) afgenomen. Mocht het project onverhoopt niet doorgaan dan krijgen de mensen die zich hebben aangemeld hun inleg weer netjes terug, zo belooft Iederzon. De stroom die op het dak van de Meidoornflat wordt opgewekt, wordt gebruikt voor de centrale voorzieningen in de flat. Om alle huishoudens in de flat van stroom te voorzien, is het dak te klein.

Weesp Ecostroom

Iederzon is niet het enige collectieve zonnestroomproject in Weesp en omgeving. Weesp Ecostroom is een energiecoöperatie waarbij buurtbewoners en ondernemers collectief energie opwekken op een dak in de buurt, bijvoorbeeld op het dak van een bedrijfspand. Door waar het maar kan zo veel mogelijk groene stroom op te wekken en alles op één hoop te gooien, is er uiteindelijke genoeg groene stroom voor de hele wereld, zo is het idee.

Dit artikel stond al eerder op WeesperNieuws Extra