Het eerste bord verscheen van de zomer aan het Brouwershof.
Het eerste bord verscheen van de zomer aan het Brouwershof.

'Alle speelplaatsen rookvrij, het is een belangrijk signaal'

WEESP Met het plaatsen van maar liefst 71 bordjes zijn alle 46 openbare speelplekken van Weesp rookvrij verklaard. Een belangrijk signaal dat er in de buurt van jonge kinderen niet gerookt zou moeten worden, vertelt wethouder Astrid Heijstee in onze podcast De Collegekamer.

door Ingrid Voet

Vorig jaar juni werd de eerste speelplek in Weesp rookvrij verklaard. Dat deed de wethouder toen samen met buurtbewoners van de speelplek aan het Brouwershof in Aetsveld. Zij hadden zich aangemeld na een oproep van de gemeente. Heijstee deed een oproep: wie ook zo'n bordje voor de speelplaats in de buurt wilde hebben, mocht het zeggen. Er kwamen acht reacties op. "Nu hebben we als gemeente gezegd dat we alle plekken in Weesp die openbaar zijn en waar jonge kinderen vertoeven, rookvrij verklaren." Dat betekende het plaatsen van ruim 70 bordjes bij al die grotere en kleinere speelplekken.
Nu is het niet zo dat er direct een boete wordt uitgeschreven als iemand voorbij het bordje 'rookvrij' toch een sigaretje opsteekt. "Het is goed om te zeggen dat we die bordjes vooral als signalering hebben opgehangen", legt Heijstee uit. "We verbieden mensen uiteraard niet om te roken. Er zit dan ook geen handhavingsactie achter het plaatsen van de bordjes. Dan zou de burgemeester wel heel veel handhavers de straat op moeten sturen. Maar we roepen mensen op om zich ervan bewust te zijn: op plekken waar jonge kinderen zijn, steek daar nou niet die sigaret op of gooi je peuk daar niet weg. Niet alleen om te zorgen dat daar niet gerookt wordt, maar ook om te zorgen dat jonge mensen het niet gewoon vinden dat er daar gerookt wordt."

Beluister de podcast op weespernieuws.nl