Overal in Weesp vliegen de huizenprijzen omhoog. Daardoor pakt ook de aanslag van de gemeentebelasting hoger uit.
Overal in Weesp vliegen de huizenprijzen omhoog. Daardoor pakt ook de aanslag van de gemeentebelasting hoger uit.

Woonlasten stijgen flink door opvliegende WOZ-waarde

De WOZ-waarde in Weesp stijgt met 15 procent. Voor veel Weespers betekent dat een hogere belastingaanslag van de gemeente.

WEESP De WOZ-waarde van woningen in Weesp stijgt gemiddeld met liefst 15 procent. In een aantal gevallen pakt deze echter veel hoger uit. 175 woningeigenaren zien zelfs een verhoging van 50 procent en er zijn er zelfs met 200 procent stijging. De gemiddelde waarde gaat voor het eerst over de drie ton heen. Voor de gemeente betekent dit kassa.

De WOZ-waarde bepaalt de hoogte van de onroerendzaakbelasting (ozb). In het verleden liet de gemeenteraad van Weesp het ozb-tarief in omgekeerde richting meebewegen met de WOZ-waarde. Dus bij een grote WOZ-stijging ging het ozb-tarief naar beneden zodat de hoogte van de belastingaanslag voor iedereen ongeveer hetzelfde bleef. Dat lijkt er nu niet in te zitten. “Toen de gemeenteraad op 12 december de verordening vaststelde, gingen we echt nog uit van een gemiddelde waardestijging van 10 procent. Maar overal in het land zie je dat de markt veel doet met de waardeontwikkeling en dat geldt ook in Weesp", verklaart verantwoordelijk wethouder Léon de Lange. Het college van B een W windt er dan ook geen doekjes om: dit heeft een lastenverhoging tot gevolg. In een brief aan de gemeenteraad staat: “De extra waardestijging leidt gemiddeld tot een verhoging van de ozb-aanslag van 11 euro. De gemiddelde ozb-aanslag stijgt daarmee niet met 1,6 procent maar met 3,5 procent. De totale gemiddelde woonlasten van een woningeigenaar in een meerpersoonshuishouden stijgen hiermee van 740,53 naar 766,25 euro.” Dit is allemaal gemiddeld. In de praktijk krijgen rond 100 woningeigenaren een stijging van de ozb-aanslag van meer dan 50 procent voor hun kiezen. De gemiddelde stijging voor deze groep is 175 euro. Het betreft vooral woningen met een WOZ-waarde van meer dan een half miljoen euro. Ongeveer 550 particuliere woningeigenaren betalen dit jaar minder ozb-belasting. De gemeente kan door de waardestijging een meevaller van naar schatting 120.000 euro tegemoetzien. Wat er met deze extra inkomsten gebeurt, is aan de gemeenteraad.

Amsterdam

Hoewel Weesp de belastingen al door de gemeente Amsterdam laat uitvoeren, heeft de stijging volgens de wethouder niets met de aanstaande fusie met Amsterdam te maken. "Dit is het beleid van Weesp dat wordt uitgevoerd door een Amsterdamse organisatie: niets meer, niets minder.” Volgens De Lange gaan de woonlasten juist naar beneden zodra Weesp (in maart 2022) opgaat in Amsterdam.

Over de drie ton

De gemiddelde WOZ-waarde van een woning in Weesp is gestegen naar ruim 307.000 euro. Nieuw in de waardebepaling is dat niet de oppervlakte, maar de inhoud van een woning telt. De Lange legt uit dat de nieuwe rekenmethode een van de oorzaken is, maar dat dit vooral het gevolg is van de huizenmarkt.

Wethouder: 'Dit heeft niets met Amsterdam te maken'

Aan de kaak

Diverse raadsfracties stellen de lastenstijging vanavond (woensdag) in de raadscommissie aan de kaak.