Jelle en Rosan Honing nemen het klimaatprobleem serieus.
Jelle en Rosan Honing nemen het klimaatprobleem serieus. Foto: Marieke van Veen

'We willen de Klimaatbundel ook aanbieden aan Femke Halsema'

WEESP In Jelle en Rosan Honing heeft Weesp twee jonge klimaatambassadeurs. Ze namen via het Wereld Natuur Fonds deel aan de kinderklimaattop en dachten daar mee over oplossingen voor het klimaatprobleem. Het leidde tot de Klimaatbundel. Jelle en Rosan reikten die al uit aan de Weesper burgemeester en willen nu ook langs bij de burgemeester van Amsterdam.

door Marieke van Veen

Jelle zit in groep 8 van de basisschool, Rosan zit in het derde jaar van het vwo. Ze hebben al drie keer deelgenomen aan de kinderklimaattop. Jelle: "Je volgt dan allerlei workshops en presentaties over de problemen die er spelen. En samen met de andere kinderen ga je dan oplossingen bedenken."

Het resultaat is de Klimaatbundel, een lijst met ideeën en suggesties die de kinderen vervolgens ook zelf onder de aandacht brengen van overheden en bedrijven. Daarom stonden de Weespers begin deze maand (net als in 2017) bij burgemeester Bas Jan van Bochove en milieuwethouder Maarten Miner op de stoep. Rosan wijst trots naar het eerste punt van de ideeënlijst: "Elk bedrijf moet een kinderbestuur hebben dat ook écht iets te zeggen heeft. Dat is dus mijn idee. Volgens mij moet het mogelijk zijn dat elk bedrijf zijn eigen energie opwekt." Jelle heeft het vooral gehad over punt 10: statiegeld op verpakkingsmaterialen: "De gemeente wil dat ook graag, dat is iets wat in Nederland waarschijnlijk ook wel snel gaat gebeuren. Maar de gemeente kan ook zelf met winkels in Weesp praten over hoe het beter kan met de verpakkingen."
De kinderen vonden het een eer dat ze op 7 februari met de burgemeester mee mochten naar De Ysbreeker, waar Weesp en Amsterdam met het ondertekenen van een bestuursakkoord de fusie bezegelden. Ze vertegenwoordigden de Weesper kernwaarde Duurzaamheid. "Waarschijnlijk gaan we nog een keer terug naar burgemeester Halsema om ook aan Amsterdam de klimaatbundel aan te bieden. Want gek genoeg doen er aan de Kids Climate Conference kinderen uit het hele land mee, maar er was niemand uit Amsterdam."
Omdat een betere wereld (nog altijd) bij jezelf begint, blijft het in huize Honing niet bij meedenken. Rosan: "Onze ouders hebben ons geleerd de lichten uit te doen als we een kamer verlaten en tijdens het tandenpoetsen zetten we de kraan uit." Jelle: "We hebben ook een zandloper in de badkamer, zodat we niet langer dan vijf minuten onder de douche staan."

Een uitgebreider artikel staat op WeesperNieuws Extra: 'Het maakt me zo kwaad als iemand iets op de grond gooit'